26.09.2016 Kutak za mame

7 prirodnih načina da ublažite menstrualne tegobe

Svakog meseca veliki broj žena ima menstrualne bolove koji ih „izbacuju“ iz redovnih, svakodnevnih aktivnosti. Evo kako da, uz pomoć nekoliko prirodnih trikova, sprečite tegobe.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Patite li od snažnih simptoma PMS-a te se svakog meeseca borite protiv snažnih bolova u predelu stomaka i grudi? Vreme je da pomoć potražite u jednostavnim i prirodnim trikovima koji provereno deluju…

1. Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i vitamina D
Kalcijum, kao i vitamin D, pomažu kod opuštanja mišića zbog čega su delotvorni i kod menstrualnih grčeva.

Tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa nivo magnezijuma u telu žene naglo opada što može uzrokovati nakupljanje vode u telu, grčeve, glavobolju i nisku toleranciju na bol.

2. Rekreacija
Lagani oblik aerobne rekreacije poput hodanja, laganog trčanja, ali i joga mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne tegobe.

Rekreacija pojačava cirkulaciju, ali i oslobađanje endrofina – hormona sreće koji podiže granicu izdržljivosti na bol. Isto tako, joga položaj luka pomaže kod opuštanja tela, zatvora, menstrualnih bolova i stresa.

3. Topli oblozi
Ako osetite menstrualne bolove zagejte termofor, lezite na leđa i opustite mišiće. Termofor stavite na donji deo stomaka i ostavite ga da deluje. On će opustiti mišiće i time smanjiti bolove.

4. Duži san
Tokom prvih dana menstruacije većina žena sa izraženim menstrualnim tegobama oseća se pospano. Poslušajte telo i odspavajte popodne ili lezite u krevet ranije. San opušta telo i smanjuje bol.

5. Jedite ovu hranu
Hrana bogata kalcijumom poput mleka i jogurta, kao i ona koja obiluje kalcijumom i seratoninom, kao što je banana, vaš je najbolji pijatelj. Pojačajte unos ovih namirnica nekoliko dana pre menstruacije.

Takođe, riba obiluje omega-3 kiselinama koje smiruju grčeve, dok zeleno povrće i piletina sadrže gvožđe koje se gubi tokom menstruacije.

6. Izbegavajte ovu hranu
Izbegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u sistemu za varenje, pa time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u telu i nadutost koja će pojačati bolove u stomaku. Izbegavajte i kofein i alkohol.

7. Biljke
Ulje noćurka sadrži omega-3 i gama linolensku kiselinu čiji manjak u organizmu kod žene može uzrokovati snažne simptome PMS-a poput bolnih grudi i bolova u stomaku i grčeve. Ulje noćurka reguliše rad hormona, te se stoga koristi i u borbi protiv akni, dijabetesa, simptoma menopauze i protiv želudačnih tegoba.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije