22.06.2016 Kutak za mame

Danas i do + 35: 12 efikasnih načina da se rashladite tokom velikih vrućina

Leto je zvanično počelo, i temperature su svakoga dana sve više i više. Kako živa u termometru bude rasla, tako ćemo svi biti u potrazi za načinima kako da se rashladimo. Evo 12 dobrih predloga.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1) LEZITE NA POD
Vruć vazduh se podiže u visinu, pa ako vam je potrebno da se rashladite na brzinu, lezite na pod. Možda pod nije najprijatnije mesto za odmor, ali bar ćete se na kratklo skloniti od toplote u vazduhu.

2) DIŠITE DUBOKO
Čak i dubok uzdah može da vam pomnogne da se rashladite. Joga poznaje tehnike disanja kod kojih se vazduh udiše dok u ustima držite uvijen jezik u nazad. Ova tehnika trebalo bi da pomogne da se telo oslobodi stresa, ali i smanji temperaturu tela. Ako ne možete da udahnete vazduh na taj način, samo udahnite kroz usta i izdahnite duboko kroz nos.

3) POKRIJTE SE
Iako većina ljudi voli da se ogoli što je više moguće tokom leta, ipak bi bilo bolje da obučete odeću koja pokriva telo. Ono o čemu treba da vodite računa je da odeća bude napravljena od prirodnih materijala. Na ovaj način ćete zaštiti telo o d direktnih sunčevih zraka.

4) NEMOJTE SE HLADITI RUKAMA
Kolikogod da vam ovo zvuči čudno, nemojte se hladiti rukama. Iako ćete se na taj način privremeno ohladiti, takva akcija traži mnogo energije i na duži period podićiće temperatru tela. Ako želite da se rashladite, koristite veće parče papira ili lepezu, jer će talas vazduha biti jači, a na taj način ćete potrošiti manje energije.

5) KORISTITE BILJNE PREPARATE
Neke biljke mogu da vam pomogu da lakše preživiote visoke tepmperature, bilo da ih unosite ili ih stavljete na kožu pute losiona ili sapuna. Nana je već poznata kao biljaka koja ima takav efekat, ali možete se poslužiti i kamilicom, lišćem maslačka ili hibiskusom.

6) JEDITE LJUTO
Možda vam ne zvuči kao dobra ideja, ali zapravo jeste. Ljuta hrana, kao što je kari, može da vam pomogne da se rashladite tako što ćete tiplotu tela izbaciti kroz znoj.

7) STAVITE LED ISPRED VENTILATORA
Ako imate stoni ventilator, stavite šoljice pune leda ispred njega pre nego što da uključite. Kombinacija malih kapljica hladne vode i vazduha iz ventilatora će vas sigurno rashladiti.

8) IZBEGAVAJTE VELIKE I TEŠKE OBROKE
veliki i jaki obroci leti učiniće da vam bude mnogo toplije nego što jeste, zato što će za varenje obroka, telu biti potrebno mnogo energije. Ako želite da izbegnete takav osećaj, jedite manje količine hladnih obroka tokom dana.

9) NAVUCITE ZAVESE
Tokom dana navucite zavese na prozore da biste sprečili da sunčevi zraci uđu u prostoriju. Možda vam ovo neće biti prijatno ako ste u kući ceo dan, ali izbećićete da se nameštaj u kući ugreje, a tim postane i mnogo toplije u prostoriji.

10) NOSITE SVETLE BOJE
Tamne boje privlače više sunčevih svetlosti, pa bi leti trebalo da se klonite crne boje. Ne samo da je depresivno nositi crnu boju leti, već će vam biti mnogo toplije nego da ste recimo obukli, svetlo plavu. Najbolji izbor za letnju vrelinu su bež, bela i svetle pastelne boje.

11) ISKLJUČITE SVE UREĐAJE
Većina električnih uređaja emituje toplotu. Isključite sve aparate koji vam nisu potrebni i primetićete razliku vrlo brzo.

12) OTVORITE VRATA
Cirkulacija vazduha u prostoriji je podjednako je važno kao i svež vazduh. Ako nemate znatiželjene komšije, držite otvorena vrata tokom dana, kao i prozor, da bi vazduh mogao da cirkuliše.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije