08.09.2015 Saveti

Problemi nakon polaska u vrtić: 6 saveta kako da roditelji pomognu detetu

Dete ne želi da spava u vrtiću, odbija da jede, kod kuće je nemirno, ponovo sisa prst? Saznajte kako bi roditelji trebalo da reaguju u ovim situacijama.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Nakon što dete krene u jaslice ili vrtić, mogu se pojaviti problemi koje možda niste očekivali. Kako bi oni bili brzo i lako savladani, veoma je važno da vi u tim situacijama reagujete na pravi način.

Izdvojili smo za vas najčešće probleme koji prate period adaptacije i kratke savete kako da ih rešite…

Problem je spavanje u vrtiću?
Neka dete ponese omiljenu igračku sa kojom obično spava i kod kuće.

Odbija da jede?
Zamolite vaspitačicu da ne insistira i da ga ne ubeđuje. Njemu je potrebno vreme da se navikne na novu hranu. A dotle neka dobro doručkuje kod kuće.

Pročitajte i… Kako da se dete lakše prilagodi na vrtić?

Još ne ume samo da se obuče?
Ništa strašno, u društvu deca brže uče. Zamolite da ga ne grde i da mu se ne podsmevaju. Ni vi ga nemojte grditi, mnogo je efikasnije ako ga ubedite da mu danas to polazi za rukom bolje nego juče.

Kad se vrati kući, postaje veoma nemirno?
Nemojte odmah da zahtevate red i poslušnost. Ono na taj način, najverovatnije, izbacuje negativne emocije koje su se u njemu nakupile. Ako se u kući umirilo, možda čak i previše, pomozite mu da izrazi osećanja. Pitajte ga kako je provelo dan i dajte mu do znanja da razumete zašto se tako oseća. Tokom ovakvog razgovora dete će se u početku verovatno rasplakati, ali to su suze olakšanja. Ona treba da znaju da ih odrasli razumeju i da ih ne osuđuju.

Dete se vratilo starim navikama, traži da pije mleko iz flašice, sisa prst?
Pustite ga. Stanje koje se zove povratak u rano detinjstvo pomaže mu da se opusti i smiri. Povod za brigu biće jedino u slučaju ako i posle mesec dana nastavi sa time.

Na puti ka vrtiću dete plače i usporava korak?
Nemojte ga nagovarati, već ga pohvalite. Recite mu, na primer: „Ti si moja pametnica! Tek sad vidim koliko si veliki i hrabar…“ i tako dalje. U toj situacija je važno da se priča. A najvažnije je da mamine reči probude samopouzdanje u njemu. Jer samo jaka osoba, čak i kad je dete, može izaći na kraj s teškoćama.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije