Da li detetu dajete lek na pravi način?

Veliki broj dece ima problem da proguta kapsulu ili tabletu, pa, ako ne uspeju, roditelji im najčešće usitne sadržaj leka. Da li je to dobro rešenje?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Ako postoji bilo kakav problem, roditelji bi pre davanja leka trebalo da razgovaraju sa detetovim pedijatrom koji će im ponuditi odgovarajuću alternativu. Kada je reč o sasvim maloj deci, lekari prepisuju lekove u vidu sirupa, a izbor između sirupa i tableta ne zavisi samo od detetovog uzrasta. U specifičnim slučajevima, lekari moraju uzeti u obzir i informaciju o tome koliko, na primer, lek sadrži šećera ili alkohola.

Neka aktivne supstance su prisutne na tržištu isključivo u obliku tableta ili kapsula. Ako dete odbija da ih popije u takvom obliku, roditeljima se preporučuje da tabletu zdrobe i pomešaju je sa mlakom vodom. Trebalo bi da obratite pažnju na to da li je dete progutalo čitav sadržaj, a ne samo deo. Ne otapajte sadržaj tablete u voćnom soku i nemojte je davati detetu plastičnom kašikom. Svaka tableta ima određeni pH, a mešanje sa sokom ili čajem moglo bi da ga izmeni. Kapsule ne smeju da se otvaraju.

Imajući u vidu da je bolesno i da mu ne treba dodatni stres, detetu pristupite nežno. Ako je dovoljno veliko da razume roditelje, trebalo bi mu objasniti zašto je toliko važno da popije lek. Ukoliko ni metoda nežnog uveravanja ne pomogne, budite odlučni. Objasnite mu da nema drugog izbora.
Pomazite dete, smirite ga ako je uznemireno, predložite neku zanimljivu aktivnost kao što je čitanje bajke ili gledanje crtaća – kao nagradu za obavljen posao. Možete se igrati pacijenta i lekara, odnosno majke i deteta sa detetovom omiljenom plišanom igračkom. To je ujedno jedna od najefikasnijih metoda zahvaljujući kojoj će dete naučiti da je uzimanje leka korak do ozdravljenja, a ne roditeljski hir.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije