Kako nagovoriti dete da vas posluša?

“E, baš neću!” Koliko ste samo puta čuli svoje dete kako izgovara ovu rečenicu, pre nego što pokuša da nešto uradi po svom? Kako vaspitati dete da “sprovodi” roditeljska pravila – bez ikakve prisile, nagovaranja i sistema kazni?

vaspitanje

Kazna će dete rastužiti, ali neće biti motivacija da vas posluša. Čak i ako uradi kako ste od njega zahtevali, a moraće jer mu pretite, učiniće to protiv svoje volje, a sa istim problemom ćete se ponovo susresti već u prvoj sličnoj situaciji. No, onda će kazna biti veća jer na onu blažu više neće reagovati. Kažnjavanje uči dete da ono ne sme imati stav, tj. da nema pravo na neslaganje. Kažnjavanjem ćete kod deteta izazvati otpor, umesto da se potrudite da stvorite odnos u kojem će dete samovoljno prihvatati kooperaciju. Uvek pokušajte pronaći način da se uvaže i vaši i detetovi stavovi kako bi obe strane iz problematične situacije izašle kao pobednici.

Kako postići da vas dete svojevoljno posluša iz prve?

1. Ostanite mirni. Da li ste primetili da čim se zbog nečega iznervirate, dete se odmah “naroguši”, stvara otpor i postavlja se kao neprijatelj. Zato, zadržite dah, smirite se. U suštini, sve su to samo sitnice, nije pitanje života i smrti. Na vama je da odlučite da li ćete smiriti oluju ili napraviti uragan.

2. Priznajte svom detetu pravo na mišljenje; iskreno i s puno empatije. Pokušajte sa: “Ti zaista ne želiš prati zube, zar ne? Znam, dosadno je stajati na jednom mestu i čistiti zubiće kad bi se radije igrao.” Stavite mu do znanja da shvatate zašto mu je to toliko naporno.

3. Preokrenite priču. “Znam da je to malo dosadano, i mene nekad mrzi, ali ako želiš imati zdrave zubiće, nemoj da ti je teško, molim te.”

4. Dajte im ono što ne žele na način da to prihvate oberučke: “Pasta za zube ti je toliko ukusna, čudi me da je ne želiš probati svako veče?!”

5. Podstaknite sudelovanje kroz igru
Svaka situacija može se lako preokrenuti na igru, a to je ono što će svako dete odobrovoljiti i učiniti da vas posluša. Čak i kada je umorno neće odbiti poziv na igru. Nagovorite ga na takmičenje – ko će izdržati duže? Zasmejavajte ga. Odglumite da tražite blago u njegovim ustima.

6. Preokrenite situaciju na obostrano zadovoljstvo
Budite kreativni u osmišljavanju rešenja. Nemojte biti mrgud koji će strogo očekivati da dete uradi sve kako ste mu naredili. (“Hajdemo ovako, dok pereš svoje zubiće, ja ću ih oprati tvom medi, “ ili “Da ti otpevam tvoju omiljenu pesmicu dok pereš zube?”)

Ove strategije nisu vezane samo za situacije kada dete odbija oprati zube, već se mogu primeniti i za sve ostale problematične situacije: „Neću to da jedem“, „Ne želim da sklonim igračke“, „Neću to da obučem/obujem“. Deca su jako pametna, pa imajte u vidu da jedna fora neće trajati zauvek. Moraćete biti kreativni i smišljati nove podsticajne načine.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije