Najčešće greške pri uspavljivanju

Vaše dete neće samo da se uspava ili loše spava preko noći? Evo saveta kako da izbegnete pogrešne postupke i osigurate mališanu zdrav san.

1. Rutina je važna

Većini ljudi je potrebno neko vreme da se pripreme za spavanje, a to važi i za najmlađe. Tačno određena satnica za odlazak u krevet pomoći će detetu da se umiri pre spavanja. Spustite roletne, zamračite sobu i pripremite omiljenu priču. Topla kupka ima opuštajući efekat. Posle kupanja nahranite dete, a zatim  – dok je još uvek budno a pospano, smestite ga u krevet.

2. Ignorisanje signala za san 

Mala deca šalju signale da su se umorila i da im se spava. Neki od tih znakova su trljanje očiju, zevanje, usporena aktivnost i gubitak interesovanja za ljude i igru. Ako vaše dete propusti prirodno vreme za spavanje, njegovo telo neće „pumpati“ hormon melatonin koji deluje smirujuće. Umesto toga, nadbubrežne žlezde će poslati nalet kortizola, hormona stresa koji će imati suprotan efekat.

3. Noćno uspavljivanje 

Kada se vaše dete probudi u toku noći, i pored toga što ste potpuno iscrpljeni vi ćete učiniti gotovo sve da biste ga ponovo uspavali. Ovo podrazumeva ljuljanje, dojenje, hodanje, pevanje, trljanje leđa… Sve nabrojano ne spada u negativno ili loše ponašanje, ali će vremenom postati problem: kada se deca naviknu na određeni vid uspavljivanja može se desiti da ne mogu da utonu u san bez toga.

Možete praktikovati sve ove aktivnosti, ali ne treba navikavati dete da se uspavjuje na taj način. Poenta je da stavite dete u krevet budno, tako da nauči samo sebe da smiruje i da se samo ponovo uspava svaki put kada se probudi.

4. Stavljanje deteta na spavanje gde god da se nalazite 

Niko ne želi da robuje rasporedu spavanja svog deteta, ali istina je da spavanje u kolicima, u sedištu automobila, ili u visokoj stolici ne pruža kvalitetan san. Da bi razvio navike dobrog spavanja mališan treba da ima poznato mesto spavanja – prostor gde se svakodnevno uspavljuje u isto vreme. Pokušajte da ostanete dosledni u ovome, sem u izuzetnim slučajevima.

5. Puštate ih da ostanu budni do kasno 

Zvuči kao dobra ideja. Na kraju krajeva, znamo da kada tinejdžeri odu u krevet kasno, ne žele da se bude do podne sledećeg dana. Međutim, to nije slučaj i sa mališanima. Unutrašnji sat je moćna sila koja obično probudi malu decu otprilike u isto vreme svakog jutra, bez obzira u koliko sati idu na spavanje. Roditelji koji dozvole deci da ostanu budna do kasno, sutradan će samo imati premoreno dete. Umesto toga, obratite pažnju da vaše dete svake noći ima 10 do 11 sati sna koji su mu neophodni.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije