16.10.2016 Trudnoća

Trudni ste? Pripremite se za sjajan seks!

Vođenje ljubavi u trudnoći krije neočekivana zadovoljstva, ali i zamke. Budite otvoreni, razgovarajte s partnerom o eventualnim neprijatnostima i pred vama je nekoliko uzbudljivih meseci!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Stomak koji postaje sve veći i promenljiv libido usled variranja nivoa hormona razlozi su zbog kojih ćete morati da napravite prilične promene u svom seksualnom životu tokom trudnoće. Ali, put do sjajnog seksa vrlo je jednostavan: pre svega, morate ostvariti dobru komunikaciju sa svojom jačom polovinom.
Uprkos bliskosti, možda vam je neprijatno da inicirate “nezgodan” razgovor o seksu? No, da biste i za vreme trudnoće imali bogat seksualni život, zaista morate porazgovarati s partnerom o tome šta je moguće, šta vam prija a šta ne, čega se plašite…

Kad postoji rizik

Redovne kontrole kod ginekologa nedvosmisleno će pokazati postoji li opasnost za vaš plod u bilo kom smislu, pa i kad je reč o seksualnim odnosima. Ukoliko vam je grlić materice proširen, ili ga je posteljica delimično ili potpuno zatvorila (placenta previa), ako ste imali pobačaj, kao i u slučaju da imate kontrakcije, bolove i krvarenje, lekar će vam savetovati da se uzdržite od intimnih odnosa do kraja trudnoće ili pak do određenog perioda. To, naravno, ne isključuje razmenivanje nežnosti, koje je, dok ste u drugom stranju, izuzetno važno za vaš, ali i za partnerov emotivni status.

Koje su poze najbezbednije

„Što trudnoća više odmiče, materica se više spušta, pa se muškarci plaše da će osetiti bebu prilikom penetracije“, kaže dr Petra Bojnton, ekspert za seks. „Iako je osećaj malo drugačiji, ukoliko trudnoća normalno teče, ne treba da brinete za bebu.“
* U prvom trimestru bez problema možete upražnjavati klasičan “misionarski” položaj, koji ćete kasnije (kad vam stomak bude baš veliki) malo modifikovati tako što će se partner tokom odnosa oslanjati na laktove.
* Položaj u kome ste vi odozgo vrlo je pogodan gotovo do kraja trudnoće, kad ćete ga malo prilagoditi veličini stomaka, pa nećete ležati na partneru već ćete se oslanjati na kolena.
* Sedeća poza (vi ste u partnerovom krilu, licem okrenuti ka njemu) obezbeđuje dobru penetraciju, ali verovatno nećete moći da je primenjujete kad vam stomak bude “do zuba”.
* “Kašika” poza, u kojoj partner leži na boku a vi na leđima, s nogama prebečenim preko njega, izuzetno je pogodna u svim periodima trudnoće.
* U položaju “otpozadi” nema pritiska na stomak pa je vrlo podesan i u poodmakloj trudnoći.

Penetracija “otpozadi”

Kleknete i oslonite se na kolena i laktove, dok vaš partner klekne iza vas i uđe u vas otpozadi. Na ovaj način nema nikakvog pritiska na vaš stomak, a partner istovremeno može da vam miluje grudi i klitoris.
“Osećam se tako neprivlačno”
Uprkos vašoj nesigurnosti, novi oblik tela možda uzbuđuje partnera. Iako se brinete zbog strija, to je poslednje o čemu on razmišlja dok vodite ljubav.
„Posmatrajte to iz njegovog ugla: vaš stomačić koji raste znači da ćete morati da isprobavate različite poze, što je dobra vest. Mala je verovatnoća da će mu smetati to što zbog stomaka nećete moći da upražnjavate neke položaje na koje ste navikli“, objašnjava dr Bojnton.
Kako vaša trudnoća bude odmicala, menjaće se i ono što vam prija, ali o tome ćete morati da razgovarate s partnerom, koji mora biti svestan toga kakve se promene dešavaju u vašem telu (i psihi). Obavezno mu stavite do znanja da vas privlači i ohrabrite ga da komentariše koliko mu se dopada vaše novo telo. Razgovarajte o tome uprkos sve većoj gomili časopisa „Mama i beba“ pored kreveta. U njegovim očima niste manje privlačni nego kad ste se upoznali.

Ostatak teksta pogledajte na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije