13.09.2014 Trudnoća

4 faktora koji mogu da utiču na veličinu stomaka

Telesna težina trudnice tokom trudnoće bitno utiče na veličinu njenog stomaka. Ako je žena gracilne fizičke konstitucije (sitna, mršava), može se dogoditi da se njen stomak gotovo ne primećuje, čak ni u poodmakloj trudnoći.

velicina stomaka

Zategnutost stomačnih mišića pre trudnoće, takođe, u velikoj meri utiče na veličinu stomaka tokom trudnoće, zbog čega je ona krajnje individualna stvar, ali praksa, nažalost, ukazuje na to da se radi o nečemu čime su trudnice često opterećene. Istina je da veličina stomaka uopšte nije pokazatelj koliko veliku bebu ćete roditi.

Faktori koji mogu da utiču na veličinu stomaka:

1. Zadržavanje tečnosti
Povećana količina plodove vode u stomaku čini da on izgleda veći.

2. Nedostatak tečnosti
Smanjena količnina plodove vode čini da stomak izgleda manji. Pored toga, beba sporije raste, a trudnica može da ima probleme s bubrezima i bešikom.

3. Pušenje
Cigarete smanjuju količinu kiseonika koja stiže do bebe, što usporava rast ploda. Žene koje puše u trudnoći uglavnom rađaju decu male telesne težine (u proseku i do 300 g od optimalne) i njihov stomak je manji od očekivanog za dati stadijum trudnoće.

4. Dijabetes
Trudnički dijabetes javlja se kad gušterača ne proizvodi dovoljnu količinu insulina, pa ne može da se „bori“ s količinom glukoze u telu, a to često utiče na ubrzan rast bebe i stomaka.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije