06.02.2018 Korisni saveti

Trudnoća – razlog ili izgovor za trošenje?

Tokom poslednje decenije, „industrija trudnoće“ u svetu je prosto procvetala: od skupocene, specijalno dizajnirane odeće za trudnice, preko časova joge i trbušnog plesa, pa do ultrazvučnih sesija kojima budući roditelji prate svakodnevna dešavanja u materici.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Dani kada je trudnoća smatrana za vreme „izolacije“, mučnine, otečenih nogu i vrećaste garderobe – odavno su prošli. Danas, trudnoća je izazov posebne vrste: mogućnost da devet meseci izgledate fantastično, da se upoznate sa najnovijim metodama relaksiranja i udovoljavanja svom telu, da prilično pomerite granice brige o sopstvenom zdravlju i zdravlju deteta koje očekujete. I, naravno, da kupujete, kupujete, kupujete…

Da, konzumerizam ponekad više liči na gubitak pameti, ali i ukazuje na veliku promenu u savremenom pogledu na trudnoću. Devet meseci iščekivanja bebe su u neku ruku postali svrha sami sebi. Trudnoća više nije period koji treba nekako da se «pregura», već iskustvo koje treba proživeti. Takoreći – hobi.

Ključni momenat
Kada je tačno došlo do ovog preokreta? Za jedan od ključnih datuma, smatra se avgust 1991. godine, kada se Demi Mur pojavila na koricama časopisa Veniti Fer u osmom mesecu trudnoće, izgledajući neverovatno seksi. Još nekoliko godina je prošlo pre nego što je trend seksi trudnoće «sišao» i na ulice, a veliku ulogu u njegovom širenju je imao tehnološki napredak u tekstilnoj industriji. Sredinom devedesetih, streč materijali su konačno postali široko dostupni. To je bilo vreme kada je modna kreatorka Liz Landž počela da primećuje kako se njene trudne prijateljice zlopate pokušavajući da izgledaju iole pristojno. Jedina alternativa vrećastoj trudničkoj odeći, koja je i od žena u ranoj trudnoći pravila „krstarice“, bilo je utezanje u običnu odeću većih brojeva. Liz Landž je došla na „revolucionarnu“ ideju: nabavila je visokokvalitetan italijanski streč i kreirala prvu kolekciju – koja nije skrivala, već otkrivala trudnički stomak.

Lepe i seksi
Novu modu je brzo zapazila i rastuća populacija starijih i imućnijih budućih majki. Trudnice u 30-im i 40-im godinama života su bile uglavnom žene sa karijerom, dobrim primanjima i visokim očekivanjima. One su brzo usvojile filozofiju Liz Landž da žena i tokom trudnoće treba da izgleda lepo i seksi, odnosno da se tako oseća. Takođe, zbog činjenice da su njihove trudnoće dugo iščekivane, ponekad teško izborene i relativno rizične, one su kao grupa bile mnogo posvećenije ovom periodu i želele da sve urade na najbolji mogući način. Pošto su toliko čekale da postanu mame, kada je njihova trudnoća u pitanju – sve je moralo da bude specijalno. Osim dobrog izgleda tokom devet meseci iščekivanja, njima je isto toliko bilo važno i da ostanu u formi, ali i da maksimalno utiču na povoljan ishod trudnoće i dobrobit bebe.

Centri za buduće mame
Kao odgovor na nove potrebe trudnica, širom Amerike je počelo otvaranje centara za pripremu trudnica. U ponudi su bili časovi joge, masaža, priprema za porođaj, trbušni ples… Danas, takvi centri su uveliko prestali da budu luksuz i polako se pretvaraju u nasušnu potrebu svake buduće mame. Ni spa trudnički centri više nisu rezervisani samo za elitu. Zadovoljstvo celodnevnog opuštanja uz brojne tretmane u «velnes univerzumu», ranije rezervisanom samo za imućnije vlasnice trudničkog stomaka, polako prelazi u «uobičajeno».

Fenomen zvani ultrazvuk
Naravno, ni praćenje trudnoće više ne može da bude obično. Samo tri ultrazvučna pregleda od početka do kraja trudnoće? Pa, to je krajnje zastarelo. Zašto, jednostavno, ne nabaviti ultrazvučni aparat i uživati u direktnom prenosu događanja iz stomaka? Glumac Tom Kruz je svojevremeno šokirao javnost kada je otkrio da u toplini porodičnog doma nadgleda svoje nerođeno dete pomoću ličnog ultrazvuka. Ima li boljeg načina da pokažete koliko ozbiljno shvatate trudnoću i ništa ne prepuštate slučaju?
A šta ako prizore iz materice želite i da ovekovečite? Jedan londonski centar za ultrazvuk nudi uslugu izlivanja figure fetusa u bronzi – naravno, na osnovu 3D ultrazvučnog snimka. Ko ne želi baš da ide toliko daleko, može samo da angažuje firmu koja u kolačiće sudbine stavlja snimke ultrazvuka vaše bebe.

Šoping leči sve
Trudnički šoping je posebna vrsta iskustva. „Odeća, pomagala, zdrava hrana i dodaci ishrani… to je danas vrsta trudničke rekreacije“, smatra Keti Taljavija, vlasnica ekskluzivnog bostonskog butika 9 meseci. Njene mušterije obično dolaze u grupama – tu su prijateljice, majke, svekrve… sve zajedno učestvuju u doživljaju trudničkog šopinga.

Naravno, trudnoća nije samo uživanje, niti samo konzumerizam. Bolovi u leđima, loš san, strije… Ali, ima li boljeg leka za ove svakodnevne neprijatnosti od trošenja novca na razne trudničke proizvode? A onda, tu su i neminovne brige, strahovi: „Da li će sve proći kako treba? Da li sam učinila sve što je do mene da beba bude zdrava, napredna, inteligentna?“. Najbolji način da umirite savest jeste da potrošite malo bogatstvo na privatne preglede kod najpopularnijeg ginekologa u gradu, angažujete za porođaj tim babica i anesteziologa i pročitate nekoliko hiljada strana stručne literature… usput grickajući hranu bogatu vlaknima i radeći vežbe za lakši porođaj. Najzad, kada ćete trošiti ako ne sada, kada je najvažnije?
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije