Stiže nam prinova!

Kad saznate da ste trudni s drugim detetom, svakako ćete imate velika očekivanja, a možda i poneku brigu, kad je reč o međusobnom slaganja vaše dece u budućnosti. Svaka mama zamišlja svoje mališane kao najbolje drugare koji se drže za ruku i igraju zajedno. A kako će vam se deca slagati u budućnosti – zavisi od načina na koji ćete prvom detetu saopštiti da će dobiti brata ili sestru, a potom ga i pripremiti za dolazak nove bebe.

RECITE MU ŠTO PRE

Čak i ako mislite da se na vama još ništa ne primećuje, budite sigurni da će vaše dete uočiti i najmanje razlike u ponašanju. Vi ste centar njegovog sveta – oseća vas celim svojim bićem. Možda mislite da je bolje reći mu za bebu kad trudnoća malo odmakne i prođu prvi lekarski pregledi, ali savetujemo vam da to učinite što pre. Deca uvek primete kad se dešava nešto neuobičajeno, a to ih može učiniti nesigurnim i zabrinutim. Dete će možda osetiti da ste odsutni, da razmišljate o nečemu drugom − i sigurno će se zabrinuti ako ne zna o čemu je reč.

Zato ga nemojte držati u neznanju, već mu recite da čekate bebu onda kad tu vest saopštite ostatku porodice i prijateljima, a možda čak i pre toga. Deca čuju i razumeju više nego što to odrasli misle. Jednogodišnje dete shvata mnogo više od onoga što može saopštiti. I ne očekujte da će se sve završiti jednostavnim saopštavanjem – pripremite se za svakodnevne i česte razgovore, da bi dete što spremnije dočekalo promenu.

KORISTITE REČI KOJE DETE RAZUME

Ne postoje savršene reči kojima ćete svom mališanu saopštiti da očekujete još jednu bebu. Recite mu to tako da razume. Početna rečenica verovatno će biti ista, bez obzira na detetov uzrast: „Mama u stomaku ima bebu“, na primer, dobar je način da započnete priču. Međutim, nastavak razgovora može krenuti u različitim pravcima.

Starija deca će vam možda postavljati mnogo pitanja, tako da bi uvek trebalo da razmislite pre nego što im odgovorite. Pružajte im što jednostavnije odgovore, ali ih ne sputavajte ako žele da saznaju još toga. Ukoliko vam dete postavlja pitanja, vodite se time. Da biste izbegli „bombardovanje“ pitanjima, predlažemo vam da posle svakog odgovora pitate i vi njega nešto, kako biste ga učinili ravnopravnim učesnikom u razgovoru. Na primer, možete ga uvek pitati „Šta ti misliš o tome?“, jer tako ćete lakše saznati kako se vaš mališan zapravo oseća.

Ako vam dete ne postavlja pitanja, nemojte ga forsirati, već mu dopustite da vam se tim povodom obrati kad se oseti spremnim. To se pogotovo odnosi na mlađu decu, koja možda u početku neće sve dobro shvatiti, te će brzo preći na drugu temu. Kako dete reaguje na saopštenu novost – pre ćete videti po njegovom kasnijem ponašanju nego po onome što vam bude govorilo.

SKRATITE ČEKANJE

Ako rano saopštite detetu da u kuću stiže beba, ono će duže čekati da se ona rodi, što za decu, pogotovo mlađu, može biti problematično. Najbolje je da mu ne pojačavate uzbuđenje govoreći mu da će beba biti njegov drugar za igru – taj dan je još daleko! Umesto toga, pokušajte mu što jednostavnije i praktičnije objasniti koliko vas vremena deli od bebinog rođenja. Možete napraviti i bebi-kalendar, gde ćete odbrojavati nedelje i obeležavati dane predviđene za kupovinu ili pripremu potrebnih stvari. Nastojte da u sve te aktivnosti što više uključite i mališana.

Ako je dete malo starije, povežite druge značajnije datume, poput rođendana, Nove godine, Božića i sl., s dolaskom novorođenčeta. Pričajte mu i o tome šta ćete raditi kad se beba rodi. Ako beba treba da se rodi u zimu, pričajte mu o tome kako ćete morati da je utoplite i ušuškate, a ukoliko je očekujete na proleće, opišite mu kakvo će vreme tad biti i koje ćete sve cveće brati kad budete izvodili bebicu u šetnju.

Predlažemo vam da zajedno posadite lukovice cveća, kao i da pratite rast cveta, poredeći ga s bebinim razvojem.

NE STVARAJTE MU OSEĆAJ ODGOVORNOSTI

Mnogi roditelji greše kad detetu govore „imaćemo bebu da bi se ti mogao/mogla igrati s njom“, ili „hteli smo da imaš brata ili sestru“. Tako detetu nesvesno mogu stvoriti osećaj odgovornosti prema bebi, što će ga svakako uznemiriti i zabrinuti. Važno je da naglasite kako beba pripada celoj porodici, a ne samo njemu. Jednostavno, recite detetu da ste vi i vaš partner odlučili da imate još jedno dete − i dodajte da mislite kako je lepo što neće rasti samo.

UPOZNAVANJE S BRATSKO-SESTRINSKIM ODNOSIMA

Za dete će biti korisno da provodi što više vremena u društvu dece koja imaju brata ili sestru. Jer, tako će videti kako se oni slažu, te se upoznati sa svim lepim i manje lepim stvarima koje podrazumeva život s bratom ili sestrom. Nežno objasnite detetu kako to izgleda kad se „mama deli“. Skrenite mu pažnju na načine na koje mama odgovara na potrebe oba deteta. Ako ste u mogućnosti, organizujte druženje s još jednim drugarom, tokom kojeg ćete im oboma čitati knjigu ili učestvovati u njihovim igrama, kako bi dete steklo predstavu o deljenju.

Ako vam se neka od prijateljica nedavno porodila, možete joj otići u posetu s detetom – tako će vaš mališan dobiti jasniju predstavu o tome kako bebe izgledaju i šta rade. Dete će se možda iznenaditi bebinim izgledom, pa mu objasnite kako je uobičajeno da bebe u početku budu malo smežurane. Tako kasnije neće biti neprijatnih reakcija.

ČITAJTE KNJIGE

Knjige o dolasku nove bebe u kuću mogu biti izuzetno korisne, a i deca ih obično rado slušaju. Izaberite nekoliko različitih da biste pokrili što više najčešćih emocija, ali i kako biste lakše razgovarali s detetom o njegovim osećanjima. Možda će dete lakše pričati o emocijama junaka iz priče nego o svojim, ali vama će to svakako biti pokazatelj onoga što se krije u njegovoj glavi i srcu.

VEZA SA STOMAKOM

Dete može početi da se povezuje s bebom još dok je ona u stomaku. Najpre mu morate objasniti da je i ono nekad bilo tu, te mu isprčati sve o vremenu kad ste s njim bili trudni. Možete mu pokazati svoje slike s trudničkim stomakom, kao i njegove prve slike napravljene ultrazvukom. Tako će lakše shvatiti da je beba podjednako stvarna kao i ono. Recite mu da je i ono nekad bilo voljena beba, te mu naglasite da ga i dalje jednako volite, kako ne bi pomislilo da se samo bebe tako mnogo vole. Razgovarajte s detetom o tome šta beba radi u tom trenutku, da li se mrda ili spava, i kako se oseća. Dete će možda poželeti da vam oslušne ili pomazi stomak, a vi svakako treba da mu izađete u susret. Recite mu da beba ima svoje potrebe, baš kao i ono, kako bi se što lakše povezalo s njom. Istraživanja o bratsko-sestrinskim odnosima pokazala su da su mališani s kojima su roditelji razgovarali o potrebama i osećanjima beba tokom prvih meseci života – bili brižljiviji prema bebi kad se rodila, kao i da su pokazivali više zanimanja za nju nego ostala deca. Takođe, primećeno je da su bratsko-sestrinski odnosi između njih kasnije bili protkani veoma snažnim prijateljstvom. Nema razloga da ova lepa i pozitivna veza ne započne još tokom vaše trudnoće.

UBLAŽITE PROMENU

Ako je moguće, sve promene u prostoru svedite na minimum. Ipak, razmislite na vreme o onome što će morati da se uradi, pa sve neophodne promene u spavaćoj ili dečjoj sobi uvodite postepeno, kako se dete ne bi osetilo ugroženo zbog bebinog dolaska. Važno je da sve vreme pazite na detetove emocije, kao i da razgovarate s njim o tome kako se oseća i šta misli. Dobro bi bilo i da pokušate da ga naviknete na neke druge stvari i okolnosti koje će se promeniti kad se beba rodi, poput, recimo, spavanja kod bake bez vas.

SNAGA LJUBAVI

Deca obično gledaju na roditeljsku ljubav kao na tortu čiji se komadi mogu brzo i lako razgrabiti, tako da za njih ne ostane ništa. Uvek napominjite detetu da ga veoma volite, kao i da će u vašem srcu i mislima uvek imati podjednako važno mesto. Objasnite detetu da roditeljska ljubav nije kao kolač, da se ne može pojesti. Recite mu da je ona poput sunca, koje podjednako sija za sve ljude, bez obzira na to koliko ih je na plaži.

KAD SE BEBA RODI

Ipak, znajte da će se dete nakon bebinog dolaska u kuću ipak osetiti kao da mu je pala kruna s glave. Vaša priprema svakako će biti od ogromne koristi, ali veoma je važno da posle povratka iz porodilišta nijednog trenutka ne zanemarite potrebe i osećanja prvog deteta. Čim budete mogli, ostanite nasamo s prvim detetom barem pola sata ili sat. Odvedite ga u šetnju, otiđite po njega u vrtić… A možete i samo ležati u krevetu, čitati knjige, razgovarati i maziti se. Ti trenuci biće mališanu najbolja emotivna hrana koju može dobiti u osetljivom periodu privikavanja na još jedno dete u kući.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije