Kada trudnički stomak počinje da se vidi
06.02.2023 Prvi trimestar

Kada trudnički stomak počinje da se vidi?

Saznali ste da ste trudni i sada se pitate kada trudnički stomak počinje da se vidi? Prvi problem bile su jutarnje mučnine, a sada je na red došao trudnički stomak. Njegov rast je uzbudljiv za posmatranje, ali i fizički znak da se vaša beba lepo razvija.

Žene su uglavnom već nekoliko meseci trudne u trenutku kada trudnički stomak počinje da se vidi. A to koliko brzo će stomak rasti, zavisi od brojnih faktora.

Želite da znate kada trudnički stomak počinje da se vidi?

U prvom tromesečju trudnoće teško je da će vaš trudnički stomak početi da se primećuje. Tada je vaša beba još uvek u ranoj fazi rasta i zbog toga većina žena još uvek ne primećuju da im stomak raste u tom periodu. Prvo tromesečje uglavnom prolazi tako što primećujete brojne promene i simptome kao što su umor, mučnina i drugi znaci.

Rast trudničkog stomaka je uzbudljiv deo trudnoće. Svaka žena je drugačija i pokazalo se da se promene kod svake žene ispoljavaju drugačije. Na početku trudnoće stomak sporije raste u odnosu na period između dvanaeste i šesnaeste nedelje.

Zašto se kod nekih žena trudnički stomak primećuje ranije?

Ukoliko ste upoređivali svoj stomak sa drugim trudnicama, nemojte se preispitivati zašto je vaš stomak veći ili manji. Svaka žena je drugačija, i zbog toga im se i trudnički stomak razlikuje. Žene koje imaju jake trbušne mišiće možda duže neće videti svoj trudnički stomak. Međutim, kod tih žena svaka sledeća trudnoća može doneti ranije prikazivanje stomaka zato što su im se mišići ranije istegnuli.

Veličina stomaka pre trudnoće takođe može uticati na to kada trudnički stomak počinje da se vidi. Trebalo bi porazgovarati sa ženskim članovima porodice koje su već prošle kroz sve faze trudnoće jer i geni igraju veliku ulogu u tome kada trudnički stomak počinje da se vidi. Pitajte ih kada su njihovi trudnički stomaci počeli da se vide i na osnovu toga možete doneti neke zaključke kada možete očekivati vaš stomak da se pokaže.

Zašto se kod nekih žena trudnički stomak kasnije pojavljuje?

Ukoliko ste pre trudnoće imali veći stomak, trudnički stomak će vam se verovatno kasnije pojaviti. Neke mame ne primećuju stomak do kraja trećeg trimestra, dok neke mame doživljavaju nešto što je poznato kao B stomak. U tom slučaju stomak se formira u obliku slova B. Tada stomak nije jako izražen. Takav oblik stomaka može se zadržati do trećeg trimestra kada se pretvara u stomak u obliku slova D.

Kada trudnički stomak počinje da se vidi ukoliko je u pitanju druga trudnoća?

U drugoj trudnoći može vas iznenaditi to što stomak počinje da se vidi ranije nego u prvoj trudnoći. To se uglavnom dešava jer su se mišići i ligamenti već jednom proširili.

Kada trudnički stomak počinje da se vidi ako je u pitanju blizanačka trudnoća?

Ukoliko očekujete više od jedne bebe onda ćete verovatno videti svoj trudnički stomak ranije. Kod blizanačke trudnoće stomak se može očekivati pre kraja prvog tromesečja. To se dešava ranije jer materica mora više da se proširi kako bi bilo mesta za bebe.

Šta ukoliko se trudnički stomak ne vidi?

Trebalo bi da ne brinete ukoliko se trudnički stomak ne vidi. Postoji mogućnost da je položaj materice takav da prosto sakriva trudnički stomak. Tek u drugom tromesečju treba pažljivije posmatrati rast stomaka. Trebalo bi da budete strpljivi. Međutim, ukoliko ste zabrinuti i uznemireni, obratite se lekaru. Znajte da vaš lekar već zna u kakvom ste stanju i znaće da postupa u skladu sa tim.

Kada trudnički stomak ne počinje da se vidi do trećeg tromesečja, veoma je važno da razgovarate sa svojim lekarom.

Rast trudničkog stomaka

Rast trudničkog stomaka, kao što je već rečeno, za svaku mamu teče drugačije. Opšte pravilo je da je beba veličine oko dva inča kada ste trudni 12 nedelja. Kada dođete do šesnaeste nedelje, beba je veličine avokada. Kada se približavate 24. nedelji, tada je bebina veličina otprilike oko 30 centimetara. Tada se posebno primećuje razlika u veličini vašeg trudničkog stomaka.

Dakle, kada trudnički stomak počinje da se vidi: ne postoji univerzalan odgovor. Kod svake žene trudnoća je različita. Najbitnije je da zapamtite da ukoliko postoji nešto što vas brine – treba da posetite svog doktora.
Jovana Jevtić

Vasyl Dolmatov/GettyImagesPlus

još iz kategorije