kupanje u trudnoći
01.03.2023 Prvi trimestar

Kupanje u trudnoći: Da li topka kupka može da šteti bebi?

Kupanje u trudnoći u sauni, đakuziju ili čak tople kupke mogu se činiti kao dobra ideja jer deluju opuštajuće i umirujuće. Otkrivamo da li su bezbedne za vašu bebu.

Opuštanje u kadi mogu biti od velike koristi za buduće majke da se oslobode stresa i olakšaju trudničke bolove i grčeve u nogama. Iako su tople kupke tokom trudnoće savršeno bezbedne za vas i vašu bebu, važno je da vodite računa da voda nije previše topla.

Kupanje u trudnoći: Da li topka kupka može da šteti bebi?

Da biste bili sigurni i vi i vaša beba, temperatura vode ne bi trebalo da bude veća od telesne temperature, oko 37°C. Ukoliko vam postane pretoplo, posebno u prvom tromesečju, to potencijalno može izazvati probleme vašoj nerođenoj bebi. Možete proveriti temperaturu vode uz pomoć lakta (osetljiviji je na toplotu od vrhova prstiju ili nožnih prstiju) pre nego što uđete – što je takođe dobra praksa kada beba dođe. Ako želite da budete sigurni u temperaturu vode, možete koristiti i termometar.

Korišćenje neklizajuće prostirke za kupanje je takođe dobra ideja. Polako ulazite i izlazite iz kade – čak biste mogli da nabavite i šipku za hvatanje koju ćete pričvrstiti na zid.

Druga dobra vest je da nema potrebe da štedite na svojoj omiljenoj peni za kupanje. Međutim, ako volite da koristite ulja za kupanje, samo proverite koja su eterična ulja bezbedna u trudnoći. Vaše telo može postati osetljivije tokom trudnoće, pa ako budete imali bilo kakvu iritaciju vagine, možda bi bilo dobro preći na proizvode za kupanje bez parfema.

Ako vežbate u vodi, na primer na časovima pre porođaja, temperatura vode ne bi trebalo da bude iznad 32°C. (Pročitajte i ovo: Seks u trudnoći: Kada je dozvoljen, a kada ne – mojabeba.rs)

Prednosti tople kupke u trudnoći

Bez obzira da li ste trudni ili ne, pokazalo se da tople kupke imaju mnoge prednosti za telo:

  • smanjuje stres
  • ublažava bolove
  • poboljšava cirkulaciju krvi
  • smiruje hemoroide
  • plakšava rane porođajne bolove*

*Nakon što vam vodenjak pukne tokom porođaja, izbegavajte tople kupke – amnionska kesa predstavlja bezbednu barijeru za zaštitu nerođene bebe od bakterija u vodi za kupanje, ali kada dođe do pucanja, vaša beba je podložnija infekciji. Ako planirate porođaj u vodi, ginekolozi obično preporučuju upotrebu bazena za porođaje.

Kupanje u trudnoći: Da li su bezbedne saune i đakuzi?

Lekari preporučuju izbegavanje korišćenja saune, đakuzija, hidromasažnih kada i parnih kupatila tokom trudnoće, zbog rizika od dehidratacije i moguće nesvestice.

Tokom trudnoće, verovatno ćete se osećati kao da vam je još toplije, nego što jeste. Ovo je uzrokovano hormonskim promenama i povećanjem dotoka krvi u kožu.

Ako vaša temperatura pređe normalnu telesnu temperaturu (oko 37°C) duže od 10 minuta, možete osetiti nesvesticu i imati zamagljen vid. Neke hidromasažne kade mogu toplije od  40°C, pa ih je najbolje izbegavati. Ukoliko vam postane pretoplo, postoji rizik od smanjenja količine kiseonika i hranljivih materija koje vaša beba može da dobije. (Otkrivamo: Kozmetički tretmani tokom trudnoće – da ili ne? Mi imamo prave odgovore! – mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Ulza/GettyImagesPlus

još iz kategorije