uvođenje prve žitarice
01.03.2023 Bebin jelovnik

Uvođenje prve žitarice u bebinu ishranu

Otprilike u šestom mesecu života dolazi do promena u bebinoj ishrani i beba polako počinje da jede i čvrstu hranu. Uvođenje prve žitarice u bebinu ishranu odnosi se na pirinač na koji se roditelji odlučuju zbog njegove meke teksture koja odgovara bebama.

Pirinač u bebinoj ishrani je samleven i dolazi uglavnom kao suva mešavina koja se meša sa mlekom. Ovako nastaje glatka tekstura koja se smatra idealnom za prvi čvrsti obrok. Pirinač koji proizvode mnogi brendovi sadrži dodatne vitamine poput cinka, gvožđa i tiamina, pa su još zdraviji za bebu.

Uvođenje prve žitarice u bebinu ishranu

Kada se pomene uvođenje prve žitarice u ishranu bebe podrazumeva se da se misli na pirinač. To je prva čvrsta hrana sa kojom se bebe suočavaju i to je uglavnom zato što se veoma lako vari. Osim toga, pirinač u bebinoj ishrani ima i mnoge druge benefite. Pirinač je uglavnom hipoalergen i mala je verovatnoća da izazove bilo kakvu negativnu reakciju. Ukus je blag i mala je šansa da se bebama ne dopadne. U pitanju je glatka i meka tekstura koja se meša sa mlekom i zbog toga bebe nemaju problem ni da ga progutaju. Pirinač čak ne mora da se kombinuje sa mlekom, već može i sa vodom.

Kada se uvodi pirinač?

Preporuka je da beba počne da unosi čvrstu ishranu oko šestog meseca života. Uvođenje prve žitarice može kod svih beba doći u različito vreme zato što su neke i pre šestog meseca spremne na to, a neke nisu ni kasnije. Sve bebe su različite i najbolje je da ishranu prilagođavate savetima koje vam je dalo stručno lice.

Najbolji način za uvođenje prve žitarice, odnosno pirinča za bebe jeste mešanje 3 do 4 kašike običnog mleka koje dajete detetu sa pirinčem.  Neki roditelji umesto mleka koriste vodu. Najbolje je da se pridržavate preporuka sa pakovanja proizvoda. Ukoliko koristite mleko za mešanje, na vama je da izaberete hladno ili toplo, a ukoliko se odlučite za toplo mleko nezaboravite da proverite temperaturu pre nego što ga date detetu.

Pirinač u bebinoj ishrani je polazna tačka za roditelje pre nego što pređu na pire od voća i povrća. Pirinač za bebe takođe možete kombinovati sa drugim povrćem kada beba bude spremna za nove promene. Potrebno je da se beba u ovom uzrastu susretne sa raznim ukusima povrća kako bi razvila naklonost ka njemu.

Da li je pirinač bezbedan za bebe?

Pokazalo se da neki proizvođači nude pirinač za bebe koji sadrži potencijalno štetne toksine poput arsena i kadmijuma. Oni mogu da uđu u proizvod preko kontaminirane vode koja se koristi za navodnjavanje zemlje. Međutim, zbog male količine koju bebe unose, vrlo je mala verovatnoća da tragovi ovih štetnih materija zapravo mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme.

Uvođenje prve žitarice u bebinu ishranu je velika promena i u vašem i u bebinom životu. Potrudite se da vaša beba na što bolji način prihvati ovu promenu kako bi kasnije lakše prihvatila i druge vrste čvrste hrane.
Jovana Jevtić

EKIN KIZILKAYA/GettyImagesPlus

još iz kategorije