priprema za začeće
01.03.2023 Začeće

Priprema za začeće – koliko vam pomažu suplementi?

Priprema za začeće podrazumeva razumevanje činjenica o plodnosti i pronalaska najboljeg načina za pripremu tela na trudnoću. Mnogo je informacija u vezi sa ovom temom, ali najbolji savet koji neko može da vam da jeste da upoznate svoje telo. Ukoliko poznajete svoje telo, poznajete i svoj menstrualni ciklus. Praćenje ciklusa znači da žena može bolje predvideti kada bi mogla da ovulira, a to je vreme kada se može desiti začeće.

Ritam ženskog organizma i menstrualnog ciklusa je delikatan i na njega utiču mnogi faktori iz okoline, kao na primer nedostatak sna i stres. Ova dva faktora najčešće remete ravnotežu u ciklusu, utiču na vreme ovulacije i menstruaciju.

Priprema za začeće: Kako možete pomoći sebi?

Zdrava ishrana koja uključuje mnoštvo voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki, nemasnog mesa i ribe pružiće vašem telu energiju koja mu je potrebna. Osim toga, pronalasku ravnoteže u velikoj meri pomaže i redovno vežbanje koje održava um i telo zdravim, a poboljšava i opšte stanje. Ono doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, smanjuje stres i pomaže u održavanju dobre figure. Najbolje je pronaći treninge u kojima uživate kako se ne biste osećali da imate obavezu.

Priprema za začeće podrazumeva i ostavljanje cigareta, ali i smanjenje unosa alkohola. Pušenje značajno utiče na plodnost kod oba pola i oštećuje genetski materijal u jajnim ćelijama i spermi. Muškarci se zbog pušenja mogu susretati sa smanjenim kvalitetom, brojem i pokretljivosti sperme. Zdrava sperma uvećava šanse za oplodnju jajne ćelije.

Suplementi

Reprodukcija je  energetski intenzivan proces i pored regulisane ishrane, dobrog sna i redovnog vežbanja, dodaci za plodnost mogu biti odličan način da se pojačaju sve nutritivne potrebe vašeg reproduktivnog sistema. Poboljšanje ishrane i načina života za samo tri meseca pre nego što pokušate da zatrudnite može da napravi primetnu razliku za oba pola jer je i muškom i ženskom reproduktivnom sistemu potrebna adekvatna nutritivna podrška kako bi se doprinelo kvalitetu sperme i jajnih ćelija.

Dodaci koje biste trebali unositi zarad povećanja polodnosti treba da sadrže vitamine, minerale, aminokiseline, folnu kiselinu. Za dodatke ishrani koji pomažu u povećanju plodnosti, najbolje je raspitati se kod lekara ili farmaceuta, a izbegavati uzimanje tableta na svoju ruku. Ovakva upotreba suplemenata se preporučuje prvenstveno zbog toga što nisu sve informacije koje kruže tačne i ne mora da znači da svim osobama ista terapija pomaže. Drugo, bitno je da saznate koji suplementi smeju zajedno da se konzumiraju.

Budite strpljivi i konsultujte se sa stručnjacima koji će vam na najsigurniji način pomoći da se probro pripremite za začeće.
Jovana Jevtić

Drazen_/GettyImagesPlus

još iz kategorije