19.10.2016 Trudnoća

Saznajte koji se vitamini i suplementi preporučuju u trudnoći

Saznajte osnovne informacije o vitaminima i suplementima u trudnoći, zašto su važni, koliko ih treba uzimati kao dopunu zdravoj ishrani…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Doktor će vam propisati prenatalne vitamine koji su vam potrebni i većina njih sadrži sve što treba za bebin razvoj, poput folne kiseline, ali postoji mogućnost da će vam, posebno ako ne pazite na ishranu, trebati i dodatni. Naravno, to će zavisiti od vašeg opšteg zdravlja.

Gvožđe

Većina trudnica se sureće sa nedostatkom gvožđa, javlja se slabost i iscrpljenost. Međutim, one trudnice koje su anemične možda će trebati i dodatne suplemente. Doktor ih može propisati u vidu tableta ili praška ili posebne ishrane (sokova, čajeva – recimo cvekla, spanać i kopriva).
U trudnoći vam treba 27 miligrama gvožđa na dan, što je i više nego duplo od standardne preporučene doze za žene. Ako testovi pokažu nizak nivo gvožđa bićete obavezni da uzimate suplemente, kao i ako vam je utvrđena anemija, bolest srpastih ćelija (srpasta anemija) ili fibroidi (benigne izrasline mišićnog tkiva materice). Uzimajte i vitamin C da poboljšate apsorpciju gvožđa, a izbegavajte kafu, žumanca, mleko i soju dok uzimate dodatke gvožđa.

Omega 3-masne kiseline

DHA (dokosaheksaenoinske) masne kiseline koje se nalaze u omega 3-masnim kiselinama dokazano poboljšavaju bebin razvoj – vizuelno učenje, reakacije, a mogu pomoći i u sprečavanju postporođajne depresije. DHA je ključna za trudnice i možete je dobiti konzumirajući 3 do 4 obroka lososa, haringe ili sardina sedmično ili uzimati suplemente – potrebno vam je 300 miligrama DHA dnevno. Trudnice obično dobiju, uz vitaminske tablete, kapsule ribljeg ulja, koje pored EPA (eikosapentaenoinska kiselina) sadrže i oko 170 mg DHA. Ostatak ćete svakako uneti hranom.

Kalcijum

Kalcijum je, naravno, ekstremno važan za razvoj bebinih kostiju. Telo će sve zalihe koje su potrebne davati bebi, pa vi možete doći u rizik od dobijanja osteoporoze. Trudnice treba da unose čak 1000 do 1500 mg kalcijuma dnevno (one koje nose dvoje ili više dece i mnogo više), a prenatalni vitamini ne sadrže obično ni desetinu te količine.
Konsultujte se sa lekarom da li vam je potrebno još kalcijuma, ako vam propiše dodatne suplemente možda ćete imati problema sa zatvorom, ali rešite ga se vežbama, povećanim unosom vode i hranom bogatom vlaknima.
Dovoljne količine kalcijuma (većina ih preporučuje čak 1500 mg) sprečavaju rizik od prevremenog porođaja ili preeklampsije (Kako da prepoznate preeklampsiju).

Vitamin D

Sunce je najbolji izvor vitamina D, koji pomaže kod jačanja bebinih zuba i izgradnje skeleta. Žene tamnijeg tena i one koje nose trudnoću većinom zimi trebale bi se testirati (ako doktor posavetuje) na vitamin D. On se nalazi u većini vitaminskih tableta za trudnice.

Drugi važni suplementi i doziranje

Nutrijent holin (koji se obično svrstava u vitamine B kompleksa) pomaže u razvoju hipokampusa (memorijskog centra mozga), a jod je takođe ekstremno važan za razvoj mozga. Obično se ne nalaze u vitaminskim tabletama za trudnice, a obično se ne prodaju kao odvojeni suplementi. Ali, ako jedete dva jajeta na dan dobićete 450 mg holina, koliko vam je i potrebno.
Sa jodom je malo teže. I imajte na umu da se ne nalazi u svakoj soli. Najbolje je da potražite prenatalne vitamine koji uključuju i jod.
Folna kiselina je ključna posebno u prvim mesecima, ali i dalje tokom trudnoće. Treba vam 400 do 600 mikrograma dnevno, a za mame koje nose više beba, anemične trudnice treba i više.
Sa vitaminima i suplemantima budite oprezni. Nikada ne uzimajte više od preporučene doze, jer neki nutrijenti mogu biti i opasni u preternim količinama. Takođe, može se dogoditi da vam neke vrste prenatalnih viatmina ne odgovaraju, da su vam loši za probavu, konsultujte se sa lekrom o zamenama.
Kada kupujete vitamine izbegavajte one sa posebnim zaslađivačima, bojama i dodacima.
Od prenatalnih vitamina najvažnije je da uzimate: 27 miligrama gvožđa dnevno (uzimajte pred spavanje da ublažite mučninu), 1000 –1500 miligrama kalcijuma, 300 miligrama omega 3 masnih kiselina, 400-600 mikrograma folne kiseline.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije