08.05.2014 Trudnoća

Kako da se rešite nesanice u trudnoći

Mnoge buduće mame imaju problem sa nedostatkom sna u trudnoći – čak 97 odsto žena se u prvom tromesečju trudnoće budi barem jednom tokom noći, a 92 odsto trudnica bude se umorne. Evo kako da se lepo naspavate.

pregnant-women-sleep

U trenutku kada ste u drugom stanju između 10 i 12 nedelja, povećava se nivo estrogena, prolaktina i progesterona, koji vam ne dozvoljavaju da mirno spavate tokom noći. Moguće je i da vam postepeno narastanje grudi smeta i umanjuje šansu da se lepo naspavate. Čak i kada zaspite, uglavnom se probudite barem jednom da odete u toalet.
Razlog za ove noćne „šetnje“ do toaleta su rast bebe u stomaku, što pritiska bešiku, ali i efekat hormona progesterona koji deluje na mišić urinarnog trakta, zbog čega mokrite češće nego inače.

Ako imate jutarnje mučnine tokom trudnoće, moguće je da i to ometa normalan san tokom noći.

Ipak, treće tromesečje, period je kada buduće mame uglavnom imaju najviše poteškoća u pokušaju da se naspavaju. Gorušica, povećana potreba za mokrenjem, začepljenje sinusa, grčevi u nogama i teškoće u pronalaženju položaja koji im najviše odgovara, itekako utiču na kvalitet sna.

Kako to da rešite? Stručnjaci tvrde da je najbolje što možete da uradite da budete disciplinovani kada je reč vremenu odlaska na spavanje i ustajanja ujutru. Kako biste u tome uspeli, napravite neku vrstu rasporeda za spavanje i pridržavajte ga se.

To podrazumeva da izbegavate popodnevne dremke, ali i da ne unosite kofein šest sati pred spavanje, jer će vas on držati budnom. Bavite se nekim laganim fizičkim aktivnostima i provodite vreme na svežem vazduhu kako bi vaš unutrašnji sat normalno funkcionisao.

Ukoliko vas i dalje muči to što noću često ustajete da mokrite, potrudite se da ne unosite previše tečnosti pre odlaska na spavanje.

Kada je reč o pronalaženju odgovarajućeg položaja za leženje, što je ponekad prava muka za buduće mame, većini trudnica najviše odgovara onaj položaj koji dozvoljava najbolji protok krvi do bebe, a to je ležanje na levoj strani.

Želimo vam slatke snove!

Izvor: Mondo.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije