elektronske cigarete u trudnoći
07.06.2022 Moja Beba

Kako elektronske cigarete utiču na bebu?

Elektronskim cigaretama popularnost u Srbiji raste iz dana u dan, a njihove reklame kao da poručuju: „mi smo zamena koja nije štetna“. U slučaju trudnoće, dojenja i uticaja na bebu, ovo jednostavno nije tačno.  Godine su trebale da se urade pouzdane studije, ali je medicina dokazala da hemijske supstance koje ispuštaju elektronske cigarete takođe imaju štetan uticaj na plod, a kasnije i bebu, baš kao i duvan.

Zašto su e – cigarete štetne?

Pre svega, jer sadrže nikotin. Doza nikotina koja se koristi za e-cigarete nije u svim proizvodima ista, a kontrola je pokazala da proizvođači baš i nisu precizni u iznošenju ovih podataka. Čak i u cigaretama označenim kao proizvod bez nikotina pronađene su određene, niske koncentracije ove supstance. (Proverite i: Koliko pušenje u trudnoći ugrožava zdravlje bebe?)

Iako zvanično istraživanje o uticaju nikotina iz e-cigareta na plod nije rađeno, poznato je da nikotin iz redovnih cigareta može da izazove određene malformacije na plodu, kao što je zečja uscna ili rascep nepca. Takođe, nikotin dovodi do smanjene telesne težine deteta na rođenju.

Nikotin je, pokazale su studije na običnim, duvanskim cigaretama, odgovoran i za povećan rizik od pobačaja. Posebna istraživanja za nikotin iz e – cigareta nisu rađena, ali naučnici smatraju da nema razloga da se smatra da bi rezultati bili išta drugačiji.

Da li e- cigarete izazivaju neke druge probleme u trudnoći?

Studije sprovedene na životinjama, a potom i studije na ljudima, pokazale su da elekstronske cigarete imaju uticaja na porođajnu težinu  bebe. Nikotin iz elektronskih cigarete usporava dotok krvi do bebe što uzrokuje sporiji rast ploda. (Saznajte i: Kako da prestanete pušiti tokom trudnoće?)

Jedno od istraživanja bilo je usmereno na uticaj koji elektronske cigarete imaju na razvoj bebinih pluža. Utvrđeno je da one mogu da izazovu odstupanja u razvoju bebinih disajnih organa, ali nije precizirano kakva odstupanja su u pitanju.

Da li su elektronske cigarete opasne i ako dojim?

Za sada nije ispitivan uticaj elektronskih cigareta na dojene bebe. Ipak, zbog rezultata koji su dobijeni tokom ispitivanja njihovog uticaja na plod tokom trudnoće, pedijatri ne savetuju da ih koristite ako dojite. Dokazano je da nikotin prelazi u majčino mleko i da može da izazove povećan pritisak kod beba, ubrzan plus i nervozu novorođenčadi.
Yaroslav Litun/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije