igre u bazenčiću
07.06.2022 Razvoj deteta

Letnja zabava: Uzbudljive igre u bazenčiću

Zvanično, leto još nije stiglo, ali su nas visoke temperature naterale da napunimo bazene. Mojabeba.rs je osmislila čitav niz zabavnih igrara koje će vaš letnji dan pretvoriti u nezaboravan provod! I ne samo to: uz svaku od ovih igara vaše dete će ponešto naučiti. Otkrijte šta!

Najbolje letnje igre u bazenčiću

Da li pliva, ili tone?

Sakupite različite igračke i, dok stojite zajedno s mališanom pored napunjenog gumenog bazena, pitajte ga za svaku igračku da li će ona plutati u vodi, ili će potonuti. Potom neka mališan baca jednu po jednu igračku u bazen i samo se uveri. Igračke koje plutaju, neka odlaže na svoju gomilu, a one koje potonu na vašu. Na kraju ove igre, pobednik je onaj čija je gomila veća! Igrajte ovu igru iznova i iznova i uverićete se da dete sve više uživa u svakoj narednoj rundi. Takođe, ponavljanjem postupka, mališan će početi da pamti koja igračka tone u vodu, a koja pluta po površini.

Šta dete uči: Ovo je pravi čas iz fizike! Dete uči kako se ponašaju predmeti u vodi i savladava jednu važnu bezbednosnu lekciju: voda može da bude i opasna za čoveka. (Saznajte i: Pomozite detetu da upozna svet oko sebe)

Trčite do cilja

Napravite u bašti stazu s preprekama, koje vaš mališan treba da savlada do glavnog cilja. Na primer, neka se provlači/puzi ispod klupe, penje se i spušta sa prevrnutih saksija i sl. Glavni cilj neka bude bazenčić, u koji će utrčati kao znak završetka trke. Ako želite zahtevniji i izazovniji zadatak za njega, možete u bazen ubaciti i nekoliko manjih lopti, koje ne sme da dodirne dok se kreće kroz vodu.

Šta dete uči: Dete razvija spretnost i koordinaciju pokreta, veštinu orijentacije u prostoru, a uz to nesvesno uči i kako da rešava probleme.

Uhvatite nagradu u mrežu

Zamrznite nekoliko papirnih čaša s vodom preko noći, a potom ih ubacite u vodu bazena. Dajte mališanu mrežicu za hvatanje ribe i tražite od njega da uhvati ledene blokove. One koje uspe da ulovi, neka ubacuje u koficu sa vodom.

Šta dete uči:  Sjajna igra za razvoj fine motorike. (Pročitajte i: Učenje kroz zabavu: Igre za razvoj fine motorike)

Bazen pun loptica

Neka mališan stane nekoliko metara od bazena, dajte mu koficu punu manjih loptica i recite mu da ih, jednu po jednu, ubacuje u vodu (za svako bacanje dobija poen). Uživanje će biti još veće ako mama sedne blizu bazena i „slučajno” bude poprskana vodom nakon ubacivanja loptice u bazen. Ako je u pitanju starije dete, igra može da bude zahtevnija – postavite hula-hop na površinu vode, a dete neka pokušava da ubaci lopticu u njega.

Šta dete uči: Ovo je sjajna vežba za koordinaciju pokreta i preciznost. Zahvaljujući tome što skuplja poene, dete uči brojeve i savladava matematičku lekciju zvanu „veći za jedan“.

Organizujte zabavu na bazenu

Pretvarajte se da je dečji bazen pravi bazen i predložite detetu da povede svoju lutku na kupanje. Recite takođe da treba da vodi računa o svojoj „bebi” i da joj pomogne da pliva. Pratite ponašanje deteta. Ono će možda staviti lutku na ivicu bazena i pretvaraće se da se ona plaši da uđe u vodu, ili će je potopiti u bazenu i pretvaraće se da lutka plače zbog toga. Na ovaj način možete da steknete uvid u to kako se vaše dete oseća kada su u pitanju pravi bazeni.

Šta dete uči: Izuzetno korisna igra uloga u kojoj možete dete da naučite bezbednosna pravila na kupalištu.

Mali arheolozi

Ako mu dosadi kupanjac, ova igra će zaokupirati pažnju vašeg mališana, a pošto je organizujte u dvorištu, nered neće biti problem. U staroj dubljoj kadici napravite dovoljnu količinu želea – prema instrukcijama, ali stavite malo više vode, da bi masa bila još mekša i „drhtavija“. Ova masa treba da stoji jedan sat, a onda u nju ubacite plastične životinjice – teže će potonuti na dno, a lakše će plutati u centru. Kad okončate postavku za ovu igru, pustite bebu da prstićima vadi igračke iz želea, dok starije dete za akciju „spasavanja“ može da koristi kašiku.

Šta dete uči: odlična vežba za spretnost. (Otkrijte i: Koordinacija pokreta i uspeh u školi: u kakvoj su vezi?)
nata_zahova/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije