06.11.2016 Razvoj deteta

Razmaženo i histerično dete: 5 dokaza da ste ga VI učinili takvim!

Polazak na spavanje nije nešto što deca jedva čekaju i često će pokušati da odlože odlazak u krevet raznim izgovorima

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sigurno se sećate vremena, kad još niste bili roditelji, pa biste na javnom mestu čuli i videli razmaženu decu koja vrište da im se ispune hirovi. Pritom ste verovatno i pomislili da vaša deca neće biti takva?

Da, svi to mislimo dok ne postanemo roditelji, a zapravo smo sami krivi, jer ovih 5 roditeljskih grešaka stvaraju razmaženu decu:

1. Žurba, žurba, žurba…

Ako žurimo kroz dnevnu rutinu, dete je pod stalnim stresom. Ništa čudno, i sami smo pod stresom u takvim situacijama. Požurivanje šalje i pogrešnu poruku (koju verovatno i ne želimo da pošaljemo), a to je da mali ljudi nisu vredni našeg vremena. Zato drugi put zastanite i dajte im vremena da pojedu doručak na miru i da se sami služe priborom za jelo, okupajte ih uz igru bez žurbe i pročitajte i nekoliko priča za laku noć. Ništa neće pobeći, osim njihovog detinjstva.

2. Nedosledan raspored spavanja

Polazak na spavanje nije nešto što deca jedva čekaju i često će pokušati da odlože odlazak u krevet raznim izgovorima, na primer Nisam umoran ili Ne spava mi se, dok istovremeno jedva drže oči otvorene. Ali, dete kojem nedostaje sna i odmora, obično nije srećno dete i plače i oko najmanjih sitnica. Odlaganje odlaska na spavanje jer deca to mole ili jer sami imamo nedovršenog posla je siguran put do mrzovoljnih lica svih u porodici.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije