Podsticanje kognitivnog razvoja kod dece starije od godinu
04.05.2023 Razvoj deteta

Podsticanje kognitivnog razvoja kod dece starije od godinu

Isprobajte ovih nekoliko jednostavnih i zabavnih aktivnosti za podsticanje kognitivnog razvoja kod dece starije od godinu i bićete oduševljeni rezultatima.

Podsticanje kognitivnog razvoja kod dece starije od godinu

Čitajte svom detetu

Svakog dana odvojite vreme i čitajte svom detetu. Kada ima više od godinu dana dete upija mnoštvo informacija. Ukoliko ste u mogućnosti, svaki dan odvojite dvadesetak minuta da mu čitate. Dok čitate potrudite se da mu postavljate pitanja o tome šta čitate i bićete oduševljeni sa koliko pažnje vas vaš mališan prati.

Razgovarajte sa detetom

Naravno, kada dete ima godinu dana, ne očekuje se da sa njim vodite ozbiljne razgovore. Ali, možete mu govoriti o tome šta vi u kom trenutku radite, recitujte mu dečije pesme, pričajte mu uz igru.

Koristite uputstva u igri

Igrajte igrice sa pravilima i uputstvima. Dete koje ima godinu dana u stanju je da sledi jednostavna uputstva i biće ponosno na sebe kada bude u prilici da uradi ono što se od njega očekuje. To može uključivati zatvaranje vrata ili donošenje nekog predmeta.

Zajedno slušajte muziku

Puštajte detetu muziku i pevajte njegove omiljene pesmice sa njim. Slušajte muziku u kući i u kolima i dopustite mu da izabere pesme koje ono voli. Nemojte se buniti ukoliko želi jednu pesmu da sluša iznova i iznova. Deca vole ponavljanja.

Naučite dete o delovima tela

Učite dete kako se nazivaju delovi tela i lica. Na primer, kažite „oči“ i pokažite na oči, tako i sa ušima, nosem, rukama, nogama.

Učite ga o oblicima, bojama i brojevima

Uz igru razgovarajte o oblicima, bojama i brojevima. Kada se igrate sa loptom, naglasite da je to okrugla, zelena lopta. Upoznajte svoje dete sa imenima predmeta, voća, povrća.

Kognitivni razvoj je kompleksan i zahteva mnogo truda. Osluškujte reakcije svog deteta na ove aktivnosti i uverite se šta najviše voli da radi, a zatim, na osnovu toga osmislite još aktivnosti kojima ćete pomoći njegov kognitivni razvoj.
Jovana Jevtić

AaronAmat/Getty Images Plus

još iz kategorije