Najbolje senzorne aktivnosti
12.02.2023 Razvoj bebe

Najbolje senzorne aktivnosti za bebe i decu

Senzorne aktivnosti podrazumevaju angažovanje svih čula vaše bebe kako bi ona pomoću njih otkrila i
naučila što više o svetu oko sebe. Veliki je izbor senzornih aktivnosti koje možete praktikovati sa svojom
bebom.

U nastavku pogledajte koje su to najbolje senzorne aktivnosti za bebe.

Najbolje senzorne aktivnosti za bebe i decu koje možete sami organizovati

Kako u stomaku, tako i od prvog dana života van njega, beba o svetu oko sebe uči pomoću čula. Zbog toga bebe i deca vole sve da dodirnu i stave u usta svaki predmet na koji naiđu. Prilikom smišljanja senzornih aktivnosti potrebno je razumeti dete i zapamtiti njegova interesovanja.

Najbolje senzorne aktivnosti za bebe i decu: Zbog čega su ove igre važne?

Od dolaska na svet, beba se susreće sa novim iskustvima. Svaki pogled, miris, ukus, dodir i zvuk za bebu predstavlja novo znanje. Zbog toga su senzorne aktivnosti važne: njima stimulišete bebina čula i angažujete ih da saznaju što više o onome što ih okružuje.

Kod noborođenčeta najbolje su razvijeni čulo dodira i čulo mirisa. Sada kada znate ovu činjenicu, možete shvatiti zašto je maženje toliko važno! Bebe uglavnom nisu zainteresovane za igračke u prva tri meseca života. Međutim, senzorne aktivnosti uključuju u igru nove teksture i zvukove koje će bebi pomoći da izoštri čula što će joj kasnije pomoći u sticanju drugih veština.

Najbolje senzorne aktivnosti za vašu bebu su one u kojima beba u isto vreme uživa i uči. Senzorna igra je laka za organizovanje zato što već u domu imate sve što vam je potrebno. Bebe vole ponavljanja i zbog toga ne morate da se plašite ukoliko previše puta uradite istu stvar, na primer pustite istu pesmu nekoliko puta.

Najbolje senzorne aktivnosti koje možete raditi kod kuće

Stvarajte muziku

Koristite kuhinjski pribor kako biste priuštili bebi da sama stvara muziku! Iskoristite plastične činije, šerpe i varjače kako bi dete sviralo improvizovane bubnjeve. Ukoliko još uvek nije usvojilo veštinu hvatanja predmeta, pomozite mu tako što ćete ga držati za ruku. Ovo je bučna zabava koja će pomoći da beba poboljša veštinu slušanja, ali i uči da koordiniše ruke i oči.

Slušajte muziku

Ljuškajte i mazite svoju bebu dok slušate muziku. Ako se pitate zašto je ovo dobra aktivnost, odgovor je da vam ona prvenstveno može pomoći oko uspavljivanja. Sa druge strane, ukoliko dovoljno puta čuje melodiju i vidi vaše pokrete koje su usklađene sa njom, postoji mogućnost da će beba početi da ih kopira.

Koritite udaraljke

Zvono ili zvečka su odlična ideja za bebno razvijanje čula. Ukoliko još uvek ne zna da hvata, nežno joj pomozite da pomera zvono ili zvečku u ritmu. Korišćenje ritma u ovoj vrsti igre pomoći će bebi da razume koncept obrasca koji će kasnije bebi značiti da usvoji veštinu rešavanja problema i zaključivanja. Zajedno uživajte u nežnim trenucima

Isključite svetla.

Perom ili četkicom nežno mazite bebina stopala, ruke i vrat. Uz to pustite muziku i zajedno uživajte. Sporim pokretima nastavite ovu nežnu masažu, a u isto vreme držite bebu blizu sebe. Povežite se na ovaj način sa svojom bebom i budite sigurni da i beba uživa u zajedničkim toplim i nežnim trenucima.

Gužvajte papir sa svojom bebom

Gužvanje ukrasnog papira je omiljena igrica mnogih beba. Uz stimulisanje čula, ova senzorna aktivnost utiče i na razvoj bebinih motoričkih sposobnosti. Stavite bebu na ćebe i dajte joj velike komade ukrasnog papira da ih gužva, cepa i istražuje. Jedno na šta treba da obratite pažnju jesu šljokice jer one ne bi trebalo da budu blizu bebe. Takođe možete istraživati koristeći niz različitih papira, kao što su maramice ili karton, razmislite o nizu tekstura. Pokušajte da zamotate predmete, zgnječite papir oko njega kako bi ga beba lako mogla ukloniti.

Napravite disko atmosferu u sobi

Pustite veselu muziku, utišajte svetlo i pustite disko kuglu. Sedite pored svog mališana i poskakujte uz muziku. Pokažite mu što više pokreta. Zatim mu pomozite da i on napravi zabavne pokrete. Na ovaj način beba će postati svesnija svog tela. Ova igra spada u najbolje senzorne aktivnosti za bebe jer što više pomerate svoje dete uz muziku sve više pomažete razvoju njegovog vestibularnog sistema koji je odgovoran za ravnotežu i osećaj za prostor.

Organizujte tematsku zabavu!

Ovakve igrice namenjene su za nešto starije bebe. Istraživanje svemira, safari, piknik, istraživanje morskih dubina – sve ove tematske igre su zabavne i za vas i za bebu. Kada ste pod morem, neka ćebe na koje ćete spustiti bebu bude plavo. Koristite plišane igračke kako bi dete među njima odabralo one koje odgovaraju ovoj temi. Pravite mehuriće koje će vaše dete pratiti očima, što će biti odlična vežba za unapređenje njegove veštine vizuelnog praćenja.

Ukoliko želite da osmislite još senzornih igrica, možete iskoristiti jestive boje, prskanje u vodi, traganje za blagom i slično. Koristite predmete u što više boja i sa što više tekstura.

Sigurni smo da će vaša beba u ovim senzornim aktivnostima uživati jednako koliko i vi.
Jovana Jevtić

Image Source/GettyImagesPlus

još iz kategorije