20.06.2014 Putovanja

S bebom na letovanje: Koje mesto odabrati?

Najveće vreline se teško podnose i veoma su štetne po organizam, pa je najprijatnije letovati u predelima s bujnom vegetacijom, gustim hladom i zelenilom – bilo to more, planina, seosko ili banjsko mesto na manjoj nadmorskoj visini.

beba putovanje

– Pedijatri ne preporučuju da deca mlađa od godinu dana borave na nadmorskoj visini većoj od hiljadu metara. Sunce je na visokim nadmorskim visinama posebno jako, zato dete namažite mlekom za telo koje sadrži zaštitni faktor pre nego što ga pustite napolje. Nije preporučljivo da malokrvna deca odlaze na odmor na planinu zbog „ređe“ gustine vazduha koja kod njih može izazvati mučninu, umor i nesvesticu.

– Kada se odlučite za mesto letovanja, savetujemo vam da se informišete o tome kakva je tamo snabdevenost namirnicama koje inače dajete detetu te kolike su cene pojedinih proizvoda (pelene, adaptirana mleka i sl.).

– Ukoliko se odlučite za varijantu koja ne podrazumeva odlazak na more, a ipak želite da budete u blizini vode, savetujemo (čak i za boravak na moru) da za mlađu decu nabavite gumeni bazenčić na naduvavanje. Nije preporučljivo da se malo dete kupa i pliva u bazenima, na javnim kupalištima, u rekama koje su nedovoljno čiste ili na manjim jezerima gde boravi mnoštvo sveta. U tim situacijama mali finansijski izdatak od oko hiljadu dinara za bazenčić može doneti mnogo radosti i igranja u vodi i poštedeti vas neprijatnosti koje nečista voda može prouzrokovati.

– Rana jutarnja šetnja i kasniji poslepodnevni izlasci na blago sunce, pored mora, izuzetno su korisni i zdravi za malu decu, jer je tada morski vazduh bogat mineralnim solima i jodom, koji je posebno koristan za rad štitne žlezde.

– Bez obzira na to da li ste se odlučili za letovanje na moru, kraj jezera, reke ili na selu, pustite dete da što više hoda bosonogo po toplom betonu, pesku, zaobljenom šljunku… Tako se jačaju mišići stopala i sprečava nastanak ravnih tabana.

– Ukoliko letujete na planini ili idete u duge šetnje po neravnim terenima, deca do treće godine moraju nositi duboke sandale ili cipelice, čvrste, lagane, udobne, kako bi se zaštitili skočni zglobovi. Ukoliko letujete kraj vode, omogućite deci da dosta plivaju, sa češćim pauzama. Strogo zabranite detetu da u vodu ulazi zagrejano, naglo ili s punim stomakom.

– Ne postoji donja granica za vreme kada želite da naučite dete da pliva, važni su vaši sigurnost, umeće i strpljenje. Plivanje je izuzetno korisno jer pomaže razvoj motorike i ravnomerno jača muskulaturu.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije