12.06.2018 Korisni saveti

Kako treba da izgleda bebin dnevni raspored na letovanju

Saznajte kako promene usled putovanja utiču na bebinu dnevnu rutinu i uspešno se pripremite se za njeno prvo letovanje…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dečja dnevna rutina na odmoru

Iako putovanje sa bebom na porodični odmor može da se čini kao „zastrašujući“ zadatak, pogotovo ako je prvi put, ne mora da bude tako. Ukoliko ga dobro isplanirate i sledite neke osnovne smernice, bebino prvo letovanje može da bude divno iskustvo.

Neke bebe vole rutinu, a neke ne

● Pojedine bebe mnogo lakše prihvataju uspostavljanje određenog dnevnog rasporeda od drugih beba istog uzrasta. Mnoge bebe će se povinovati predvidivom rasporedu hranjenja i spavanja, ili sasvim lako prilagoditi rutini koju sprovode roditelji.
To najviše ima veze sa osobenom, individualnom prirodom vaše bebe (koja se pokazuje na način kako se ponaša ili reaguje na situacije i ljude). Neke bebe vole rutinu, a neke ne. Nije moguće da baš sve prate isti raspored, ali bi svaka od njih trebalo da bude u stanju da isprati određeni raspored.

● Imajte na umu i da medicinski i razvojni faktori mogu da utiču na bebinu sposobnost da sledi uspostavljenu rutinu. Na primer, nedonoščad, bebe male porođajne težine, kao i bebe sa teškim refluksom (gastroezofagealni refluks se javlja kada se želudačni sadržaj vraća u jednjak) – uglavnom kraće spavaju i mnogo češće se hrane. Uvek proverite sa lekarom vaše bebe ako imate neke nedoumice u vezi s dnevnim rasporedom.

Druga vremenska zona utiče na uspostavljenu rutinu kod bebe

● Vremenske promene, odnosno prelazak u drugu vremensku zonu, poremetiće navike vaše bebe. Ali, ne brinite, razdoblje prilagođavanja je obično kratko. Posebno ako je reč o letnjem računanju vremena. Na primer, ukoliko se vaša beba obično budi u sedam časova ujutru, iznenadićete se kada otkrijete da je budna već u šest sati, nakon pomeranja časovnika. Ali, sačekajte nekoliko dana, najviše jednu nedelju – većina beba se tada vraća svom kasnijem terminu buđenja.

PROČITAJTE I… Kuda sa bebom na odmor?

● Ipak, možete pokušati da izbegnete eventualne teškoće prilagođavanja tako što ćete bebu da stavljate u krevet 10 do 15 minuta ranije ili kasnije. Za nedelju dana, to dovodi do željenog rezultata. Isti savet se odnosi na prelazak u drugu vremensku zonu. Možete da pomerate sat nazad ili napred, u zavisnosti od toga gde putujete, tokom nedelju dana pre putovanja. Na povratku, samo obrnite proces, i budite strpljivi dok se vaša beba prilagođava svom unutrašnjem satu.

● Jedan od načina da pomognete svom čedu da uspostavi rutinu spavanja jeste da mu date signale o tome kada je dnevna i noćna „smena“. Dakle, poželjno je puno šetnje i igranja na otvorenom tokom dana, a potom stavljanje u krevetac i manje svetla u kasnim poslepodnevnim ili ranim večernjim satima, kako bi se beba pripremila za spavanje. Ukoliko imate neke dileme, potražite savet od stručnjaka ili drugih roditelja.

Odmor ne mora da izazove zbrku u rasporedu bebe

● Nisu svi godišnji odmori “kvaritelji rasporeda” bebinih aktivnosti i ne izazivaju uvek metež i uznemirenost kod deteta. Ako provedete nedelju dana odmarajući se u istoj vremenskoj zoni, velike su šanse da ćete biti u mogućnosti da u znatnoj meri uspostavite rutinu spavanja, hranjenja i igre kao kod kuće. To znači da ćete moći da uživate u odmoru sa vašom bebom. Glavno prilagođavanje za nju će biti da se navikne na nepoznato okruženje i različito mesto spavanja.

● Ali, ako vaš odmor uključuje puno razgledanja i aktivnosti, a vaša beba drema u svom auto sedištu ili kolicima svakog dana, ukoliko ostajete napolju do kasno, i često jedete u pokretu – onda ćete, najverovatnije, ustanoviti da je bebi potrebno više vremena da se navikne na redovnu rutinu kada se vratite kući. Očekujte da će potrajati od tri dana do nedelju dana da se beba ponovno aklimatizuje: da navikne na novu klimu, novu sredinu, nove okolnosti. Do tada, možda ćete morati da se nosite sa povremenim periodima njene nervoze i usplahirenosti.

PROČITAJTE I… Bez ovih 15 stvari ne idite na odmor

Ne menjajte dnevnu rutinu bebe

● Ako vašoj bebi nedostaje jedan ili dva dobra sata sna, koja redovno ima svakog dana, verovatno neće biti sposobna da zaista uživa u naknadno isplaniranim aktivnostima.

● Preskočite li jutarnju “dremku”, pa još ostavite popodnevni odmor za kasnije, beba može u potpunosti da ga preskoči, što znači da će biti iscrpljena i mrzovoljna do spavanja. Ili, ako ipak zaspi kasno popodne – neće joj biti do spavanja kada pokušate da je stavite u krevetac noću. Naravno, vi najbolje znate vašu bebu, pa ćete uzeti u obzir njene obrasce ponašanja prilikom donošenja bilo kakvih odluka o dnevnom rasporedu. Pojedine bebe, na svu sreću, mogu lako da se “skrase” u vremenu za dremež, čak i u neko drugo vreme nego što je uobičajeno, dok druge bebe promene u dnevnom rasporedu u potpunosti “izbace sa koloseka”.

● Naravno, vaša beba ponekad mora da propusti svoje dnevno spavanje: bez obzira da li je to zato što su baka i deka u poseti, ili je jedino u to vreme njen pedijatar na raspolaganju. Međutim, takve povremene promene ne bi trebalo da je previše izbace iz ravnoteže i poremete uspostavljenu rutinu.

Snežana Damnjanović Mitić

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije