Kako da dete navikne da se samostalno igra?

Dete koje je prošlo 18 meseci života trebalo bi polako da stiče sposobnost da se određeno vreme može igrati samo bez vaše pomoći. Ali, ako to nije slučaj i vi ste se našli u ulozi glavnog zabavljača, bez kojeg ne može ni sekundu, tada je vreme za promenu taktike. Evo nekoliko korisnih saveta…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Dete i samostalno igranje

Daleko od toga da treba bežati od igre s decom, jer ona kroz igru uče nove stvari i veštine, ali svakako treba da postoje periodi kada se dete mora samo igrati kako biste vi mogli obaviti neke druge poslove ili pak odmoriti. Naravno, napominjemo da dete mora biti sve vreme pod nadzorom, odnosno vi morate biti u istoj prostoriji.

Evo, nekoliko zanimljivih saveta kako ćete to postići…

1. Započnite igru pre nego što se prihvatite svog posla – Važno je da vi započnete igru i provedete barem 15-20 minuta u igri, pre nego što dete stekne dovoljno samopouzdanja i udubi se u igru da je može nastaviti bez vas. Kada se želite nakon nekog vremena udaljiti iz igre, nemojte biti previše zabavni, nego se igrajte zasebno pokraj deteta. Deca do treće godine života ionako se igraju nezavisno i samo kopiraju i imitiraju stvari koje vi radite.

2. Pohvalite ih – Kada se dete jedno vreme igra samo, pohvalite ga. Na primer: „Kako se lepo igraš s lutkicama!“ ili „Kako si lepo izgradio ovu kuću“. Na taj način daćete im podsticaja da nastave igru. No, nemojte ih prekidati usred igre, jer ćete ponovno baciti fokus na sebe, a to ne želite. Učinite to kada za to bude prilika ili kada se samostalna igra završi.

PROČITAJTE I… Dečje igre koje utiču na razvoj inteligencije

3. Vreme prilagođavanja – Ako do sada dete nije bilo naviknuto da se igra samo, nemojte očekivati trenutno privikavanje. Počnite s udaljavanjima od igre na dva-tri minuta, a ta udaljavanja produžujte s vremenom. Za to vreme pa makar samo nekoliko minuta obavljate poslove koje bi trebalo da obavite. Svako je dete drugačije, nekoj deci će biti duže, nekoj kraće.

4. Posebna igra ili igračka za samostalno igranje – Imajte u pripremi posebnu igračku s kojom se voli igrati i s kojom se može igrati samostalno, bez vašeg navođenja i pomoći.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije