popodnevno spavanje kod dece

Popodnevno spavanje: Da li je detetu potreban dnevni odmor?

Neka deca jedva dočekaju svoje vreme za popodnevno spavanje, a neki odbijaju i pomisao na odmor. Da li je vašem detetu zaista potreban dnevni san?

Kad mališani prestaju da spavaju tokom dana?

Svako dete je priča za sebe. Kao što neke bebe prespavaju prve mesece, a druge su aktivne još u prvim nedeljama, tako i predškolci imaju različite potrebe za snom. Ipak, za većinu dece dnevni odmor je potreban bar do pete godine. Da li će on trajati 30 ili 90 minuta, zavisi od detetovih potreba.  Međutim, ako je mališanu potrebno više vremena da se uspava nego što traje san, onda je to najbolji znak da je prevazišao fazu dnevnog spavanja. (Saznajte i: Na osnovu godina deteta izračunajte kada ono mora na spavanje)

Da li je detetu potrebno da spava preko dana?

U suštini, deci jeste potreban san preko dana, ali u kojoj količini i u kom intervalu, vrlo je individualno. Da biste procenili da li je vašem detetu još uvek potreban kratak odmor preko dana, najbolje je da oslušnete njegovo ponašanje. Kad je dete budno od rane zore pa sve do vremena kad konačno zaspi uveče, onda to može da izazove njegovu nervozu, izlive besa i zamor, jer je i njemu teško da se prilagodi novoj rutini. 

Takođe, kod dece do četvrte godine, nedostatak sna može da izazove hiperaktivnost. Ako vas čini da oko 18 sati dete jedva drži oči otvorene, a da u 20 sati ima energije da prevrne svet, odbija da legne i nemoguće ga je uspavati, budite sigurni da mu je potrebno da ide u krevet ranije nego obično. Ili da mu je još uvek potrebna kraća dnevna dremka. Pokušajte da pomerite spavanje i shvatićete da više uopšte nemate problem sa uspavljivanjem.

Kako umiriti pospano dete?

Ponekad, kada dete prestane da spava popodne, bilo da je samo tako tražilo, ili da su vas dnevne obaveze primorale, prvi dani baš i ne protiču glatko. Dete može da bude razdražljivije, a njegove reakcije burne. Pogledajte kako možete da pomognete detetu.

  • Uvedite period mira i tišine

U vreme u koje je mališan obično spavao tokom dana kreirajte ambijent mira i tišine! Podstaknite dete da se odmori, slušajte opuštajuću muziku, čitajte knjige ili uvedite neku drugu, relaksirajuću aktivnost koja ne podrazumeva veliki utrošak energije i trku po stanu! Kratki odmor, makar i od 20 minuta, dobro će doći i vama i vašem mališanu kako biste omogućili prijatan ostatak dana, bez napetosti i nervoze.

  • Izbegavajte šećer

Nagli skokovi glukoze u krvi, zbog prekomernog unosa šećera, plus umor zbog izostanka dnevnog sna odličan su recept za nervozu, izlive besa i plač. Detetu nudite zdrave užine, koje će obezbediti stabilan nivo energije, raspoloženja i koncentracije.

  • Izmislite kreativne igre

Kad primetite da dete gubi pažnju i energiju, inicirajte neku kreativnu igru koja će mu zaokupiti pažnju, smiriti ga i omogućiti mu da povrati energiju. Odvojte kutuju za različite igračke i predmete koji će vam služiti za smišljanje igrica i zanimljivih zadataka za mališana i obavezno ih ispratite zanimljivom pričom.

Šta je regresija sna?

Regresija sna kod dvogodišnjaka takođe može da izazove njegovo odbijanje da spava tokom dana. Ipak, nemojte misliti da će dnevni san postati stvar prošlosti. Sve što deca žele jeste više vremena za vežbanje govornih veština. Nastavite da predlažete detetu da spava u toku dana, ili mu obezbedite mirno vreme bez previše aktivnosti u tom periodu i potreba za dnevnim snom vratiće se za, otprilike, dve nedelje.
još iz kategorije