povrede stomaka, bol u stomaku
20.05.2022 Zdravlje deteta

Bol u stomaku: da li je opasan za dete?

Bol u stomaku je jedno od onih medicinskih stanja kojima se ne vide uzroci odmah i  koje zahtevaju da roditelj pažljivo posmatra svoje dete. Bezazlene povrede su najčešći rasplet, ali kod određenog broja dece mogu se javiti i teže komplikacije, kao što je unutrašnje krvarenje. Zato, opreza nikad dosta!

Udarac u stomak/povreda stomaka

Koliko god da sta vi i dete uznemireni kada se dogodi povreda, pokušajte da ostanete dovoljno sabrani da umirite dete i od njega saznate kako se povredilo. Ovo može biti značajno ukoliko je povreda teža i detetu treba lekarska pomoć. (Pročitajte i: Kada je povreda glave kod dece opasna?)

Šta da očekujem?

Ako ste bili svedok povrede, onda ste sigurni šta je u pitanju i najpre želite da proverite da li dete ima otvorenu ranu ili krvarenje. Ukoliko je odgovor ne, umirićete mališana i onda proverite i neke od znakova na koje ukazujemo. Dete će biti uznemireno, bledo, a moguće je i da će jaukati ili ostati bez vazduha.

Šta da radim?

Ukoliko vam dete priđe i požali se na iznenadne i jake bolove u stomaku, prvo što bi trebalo da uradite jeste da saznate da li se povredilo i da li je pojelo/popilo nešto što nije smelo. Ispitajte dete da li ga je neko možda udario u stomak, da li ga je pogodila lopta, da li je palo sa visine ili naletelo na neki tvrd predmet. Ako su svi odgovori negativni, počnite da proveravate šta je dete sve pilo i jelo toga dana. Proverite i sa drugom decom – ako se ispostavi da je dete popilo potencijalno opasnu smesu, neka vam pokažu ambalažu.

Kako da reagujem ako dete boli stomak?

U slučaju udarca u stomak ili jakog bola u stomaku, morate pažljivo posmatrati dete. Važno je da reagujete ako se ispostavi da bolovi ne prestaju nakon sat vremena ili čak postaju jači. Proverite i:

*da li je stomak tvrd na dodir

*da li se menja boja kože stomaka

*da li se pojavljuju otoci i hematomi na stomaku

*da li se javlja mučnina, povraćanje, nesvestica, krv u stolici.

Sve ovo su znaci koji zahtevaju pregled lekara.

Simptomi trovanja

Ako pak sumnjate na trovanje, tražite sledeće simptome: slabost, pospanost, poremećaj svesti, glavobolja, strah, halucinacije, otežano kretanje i nespretnost, otežano disanje, ubrzan rad srca, nadržaj sluznica očiju i grla, ospice po koži ili otoci i drugačija obojenost kože oko usta, zadah, mučnina, povraćanje, žarenje u grudima ili trbuhu, proliv, krv u stolici. Sve ovo zahteva hitan odlazak lekaru, bez odlaganja.

NE OKLEVAJTE!

Važno je da znate: čak i ako povreda ne deluje strašno, a vaše dete se ponaša drugačije nego obično ili vam instinkt govori da nešto nije u redu – otiđite kod lekara. Najviše što možete da izgubite je nekoliko sati ali bar ćete znati da je dete dobro i da ste mu na vreme pružili pomoć.
AntonioDiaz/GettyImagesPlus

još iz kategorije