baby handling
23.05.2022 Moja Beba

Zašto je važno kako nosimo bebu? Upoznajte baby handling

Baby handling je izraz koji se odnosi na pravilno postupanje s detetom, odnosno načine na koje dete podižemo, nosimo, povijamo, hranimo…

Zašto je baby handling uopšte važan? Zato što je svaki naš kontakt s detetom u stvari jedna vrsta stimulacije njegovog psihomotornog razvoja. Svaki put kad dete podignemo iz krevetića, prislonimo na grudi ili ga povijamo, mi njegovom mozgu šaljemo poruku o tome kako bi njegovo telo trebalo da se kreće i u kom položaju da se nađe u prostoru.

Kao izraz, baby handling se pojavio još četrdesetih godina prošlog veka, i to zahvaljujući terapeutima koji su radili s neurorizičnom decom. Ovaj tip rizika imaju sva deca koja su prevremeno rođena ili su prošla težak porođaj, jer je njihov psihofizički razvoj u startu bio ugrožen. S njima je neophodno raditi na poseban način kako bi im se razvoj stimulisao i kako bi, u narednih godinu-dve, ostvarili svoj potencijal i dostigli vršnjake. Upravo na ovoj grupi dece terapeuti su dokazali kako svaki roditeljski pokret i kontakt s bebom direktno utiču na dečji razvoj.

Zašto je važan baby handling?

Svaki put kad okrenete bebu na podlozi za presvlačenje ili je prislonite na sebe, njen mozak beleži informaciju o tome kako je taj pokret izveden. Sve te informacije beba će koristiti za nekoliko meseci, kad bude pokušavala da izvede svoje prve pokrete. Ako su informacije precizne i ako prate prirodan način na koji bebe izvode pokrete, dete će mnogo brže i lakše prevazilaziti sve etape u razvoju. Ukoliko su pak “loše”, beba će se mučiti da pronađe najlakši načina da sedne ili da se uspravi.

Motorni razvoj bebe

Pravac u kome se kreće psihomotorni razvoj deteta jasno je određen. On ide od glave prema nogama: uspostavljanje kontrole nad vratom, ramenima, rukama, gornjim delom tela, sedanje, puzanje, a potom i ustajanje. (Proverite i: Hipertonus, hipotonus i distonija: Šta to znači za razvoj bebe?)

Ovaj osnovni pravac svi roditelji vide, ali nekad nisu svesni koliko je važno da puste dete da samostalno prođe svaku fazu razvoja. To znači da mame i tate moraju biti strpljivi i pustiti bebu da sama sedne i da prvo puzi, a potom hoda. Ako žele da joj pomognu, to mogu učiniti koristeći prednosti baby handlinga ili vežbica za jačanje muskulature, ali nikako forsiranjem deteta.

Dok uči tako važne stvari kao što su sedenje ili hodanje, beba gubi niz refleksa koji su joj bili potrebni u materici i stvara nove, koji će joj omogućiti bezbedan život u spoljnom svetu. Tako beba treba da otpusti šačice kako bi nakon toga moga naučiti da hvata i prinosi ustima. Mora joj se razviti i još jedan jako važan zaštitni refleks: da u slučaju padanja postavlja ruke ispred sebe kao zaštitu.

Uz reflekse, bebi se razvija i koordinacija: oko–ruka i ruka–usta, a potom i fina motorika.

Sve ove kompleksne radnje odvijaju se istovremeno, iz dana u dan, a roditelji ih postanu svesni tek kad budu završene i kad shvate da beba drži igračku!

Nepravilne motorne šeme

Baby handling je izuzetno važan za decu koja su neurorizična, jer svako peto dete koje je svrstano u ovu grupu razvije teže poremećaje i sindrome. Roditelji neurorizičnih beba obično prolaze obuku koja im omogućava da savladaju sve baby handling tehnike i terapijske vežbe.

Ipak, baby handling je važan i za zdravu decu, jer u suprotnom bebe mogu da razviju nepravilne motorne šeme pokreta. Njih su razvile bebe koje: zabacuju glavu unazad, izvijaju trup, prekrštaju nožice, stežu mišiće ruku i nogu… Ako primetite bilo koju od ovih pojava, konsultujte se s pedijatrom i odmah pređite na tehnike koje vam predstavljamo.

Kako se beba podiže?

Šta je pogrešno?

Većina roditelja, naročito u prva tri meseca, usmerena je na vrat kao najslabiju tačku deteta. Ono što većina ne zna jeste da je jednako važno da bebine ruke nikad ne zaostaju iza tela, već da uvek budu ispred bebe dok je mama i tata rotiraju.

Šta je pravilno?

Kad sledeći put budete podizali bebu s podloge, učinite to ovako:

* polegnite bebu na leđa;

* desnu ruku stavite između bebinih nožica;

* levom rukom je rotirajte tako da leži na boku, s ručicama i nožicama blago savijenim ispred tela;

* vaša desna ruka i dalje je između bebinih nogu. Pružite je da uhvatite nadlakticu donje bebine ruke;

* svojom levom rukom rotirajte bebu tako da je polegnuta na vašu desnu ruku (sva bebina težina neka bude na vašoj desnoj ruci). Pridržavajte bebin vrati i leđa levom rukom dok je odižete. Bebina glava nagnuta je ka dole;

* pažljivo rotirajte bebu ka vašim grudima. Kad završite podizanje, gornji deo bebinog tela naslonjen je na vas, a vaša ruka je pozicionirana između bebinih nogu, pa do glavice.

Kako se beba spušta?

Šta je pogrešno?

Mame i tate, u strahu za bebin vrat, uglavnom bebu poležu od glave ka zadnjici, što šalje pogrešne signale mozgu.

Šta je pravilno?

Kad se beba spušta, redosled je obrnut. Najpre prebacite bebinu težinu na jednu ruku, potom je spustite na podlogu bočno, od guze ka glavi, neprestano je pridržavajući suprotnom rukom.

Kako se beba nosi?

Šta je pogrešno?

Najčešće roditelji nose novorođenče tako što je ono licem okrenuto ka njima, a glavicu mu pridržavaju rukom. Tako prave dve velike greške: bebin vrat izlažu mogućoj povredi – jer ona može da zabaci glavu unazad – i onemogućavaju joj da koristi ruke.

Šta je pravilno?

Najbolji položaj za nošenje deteta, koji će mu stimulisati sve prave neurološke tačke, jeste sledeći:

položite bebu na svoju podlakticu tako da joj vaša ruka bude provučena između nogu, donjim delom podlaktice pridržavajte joj stomaćić, a šakom glavicu. Beba je blago nagnuta napred.

Kako se beba presvlači?

Šta je pogrešno?

Roditeljima je najlakše da novorođenče presvuku tako što bebinu guzu odignu od podloge da bi izvukli pelenu, obrisali bebu i stavili joj novu, čistu pelenu.

Šta je pravilno?

Ispravno je postaviti ruku između bebinih nogu, uhvatiti je za natkolenicu i rotirati na bok. Beba je u ovom položaju blago povijena, a ruke su joj ispred tela. Kad stavite novu pelenu, bebu rotirajte nazad, na leđa. Ovaj pokret, koji zahteva rotiranje bebe na levi i desni bok, umesto da joj se gornji ili donji deo tela odiže od podloge, treba primenjivati svaki put prilikom presvlačenja, bilo da je u pitanju zamena pelene ili skidanje i oblačenje bebe.

Kako se beba hrani?

Šta je pogrešno?

Bez obzira na to da li bebu hranite iz flašice ili dojite, zapamtite sledeće pravilo: glava bi trebalo da je blago nagnuta napred, nikad zabačena. Takođe, detetove ruke ne bi smele da vise sa strane ili da budu zarobljene ispod mamine miške. (Pročitajte i: 6 najboljih položaja za dojenje)

Šta je pravilno?

Kad dojite bebu, ona mora ležati na boku, s ručicama ispred sebe i glavicom povijenom napred.

A kad dete hranite iz flašice, najbolji položaj je sledeći: sedite na pod sa savijenim nogama tako da vaš trup i butine oblikuju oštar ugao. Bebu namestite na svoje butine, guza neka joj bude na vašim preponama. Na ovaj način bebina kičma je u pravilnom položaju, ručice su joj slobodne, gleda vas, a telo joj je uzdignuto za 30–45 stepeni, što joj omogućava da jede a da se ne napuni vazduhom. Ovo je položaj koji prija i bebama s refluksom.
triocean/GettyImagesPlus

još iz kategorije