sling marama
31.03.2022 Moja Beba

Sling marame: kada i kako ih koristiti?

Nošenje bebe u sling marami izuzetno je praktično. Prvo, omogućava vam da neprestano budete u kontaktu sa svojim mališanom, da mu pružite utehu svojom blizinom, a da vas pritom ne zabole leđa, vrat ili ruke. Pomaže vam da obavljate kućne poslove, idete u nabavku, šetate ljubimca, te da posećujete mesta i obavljate aktivnosti koje ne biste mogli ukoliko biste, umesto nje, koristili recimo kolica.

Zašto je dobra sling marama?

Pored toga što ćete efikasno utešiti svoju bebu, dok je nosite i vi ćete se osećati smirenije. Naime, kad ste u blizini svoje bebe, mozak otpušta hormon oksitocin, koji vam pomaže da se osećate opuštenije i zadovoljnije. Pored toga što će vas maženje s njom oraspoložiti, bićete sigurni i da ćete u svakom trenutku moći brzo da reagujete, da zadovoljite njene potrebe, a da vas to ne spreči da obavite i neke duge stvari – ruke će vam biti slobodne. (Pročitajte i: Da li je bezbedno nositi bebu u sling marami?)

Neke mame brinu da će zbog nošenja njihove bebe biti manje spremne na kasnije osamostaljivanje i da će se time usporiti njihov razvoj, međutim – stručnjaci tvrde da se dešava suprotno. Nošenjem i bliskim kontaktom kod mališana se formiraju pozitivne emocije i one se osećaju sigurnije, zahvaljujući čemu se postavlja dobar temelj za njihovo mentalno zdravlje na kasnijem uzrastu. Veliki broj roditelja koji su svoje bebe nosili od najranijeg uzrasta svedoči da
su im deca na kasnije bila spremnija da istražuju svet oko sebe, jer su bila uverenija da će njihovi roditelji biti uvek tu da im pomognu kad im to zatreba.

Kada se nošenje u marami preporučuje?

Grčevi – kada beba ima grčeve, umiruje je kontakt sa majkom. Beba koja je u marami naslonjena je na vas, dobija utehu i vašu toplinu koja je umiruje. Nemojte se iznenaditi ako beba ubrzo zaspi.

Refluks – bebe sa refluksom moraju da se zadrže u uspravnom položaju neko vreme nakon obroka. Sling marama je odlično rešenje, jer vaše ruke ostaju slobodne, a beba je u pravilnom položaju. (Pročitajte i: GER kod beba: Da li je refluks opasan i kako pomoći bebi?)

Kako odabrati maramu za nošenje bebe?

Pronaći nosiljku u kojoj ćete uživati i vi i beba isto je kao i pronaći par savršenih farmerki – morate probati nekoliko različitih pre nego što otkrijete koji model vam najviše odgovara. Najbolje će biti da odete na prezentaciju nosiljki organizovanu za mlade mame, te da na licu mesta isprobate nekoliko različitih modela i, uz savete eksperata za nošenje beba, upoznate
se s načinom korišćenja.
Jedan od glavnih kriterijuma svakako treba da je udobnost, pa ne štedite na vremenu da biste otkrili koja vam marama najviše prija.

Sling 

Većina roditelja sa malom bebom smatra da su sling marame najbolja opcija. Mekane su, udobne i pružaju dobru potporu bebinom telu, tako da ne morate da pazite na njenu glavu. Neki smatraju da je tehnika umotavanja pomalo zbunjujuća i verovatno će vam na početku zadavati problem. Zato je preporuka da gledate što više tutorijala koji će vam olakšati početak, ili da pak potražite savet od nekih iskusnih roditelja. Druga opcija je da nađete nosiljku za novorođenče s kaiševima napravljenu od mekanog materija, koja se može podešavati tako da savršeno odgovara vašoj bebi.

Nosiljke sa kaiševima

Mekane nosiljke ili kengur nosiljke s kaiševima su jednostavne i lake za upotrebu, a mogu se podešavati prema potrebama osobe koja nosi bebu, ali i prema dečjem uzrastu. Nosiljke s kaiševim idealne su za bebe koje već imaju dobru kontrolu glave, a neke se mogu koristiti čak i za nošenje novorođene bebe. Međutim, u ovim nosiljkama je teško dojiti.

Ring sling

Ove marame su odlične za nešto starije bebe, jer su od čvršćeg platna i lakše podnose bebinu težinu. Međutim, ove marame mogu biti nešto neudobnije ukoliko se nose duže vremena, jer se u njima bebina težina ne raspoređuje ravnomerno.
još iz kategorije