15.04.2014 Zdravlje deteta

5 zdravih navika kojima morate naučiti svoju decu

Odgajati decu zahtevna je uloga, no svako dete trebalo bi da usvoji pet navika važnih za zdrav život. Osim što deci treba da budete dobar primer, oko ovih pet stvari svi roditelji trebalo bi i dodatno da se potrude.

zdrave navike2

Usvajanje zdravih navika u ishrani

Ponekad se roditeljima čini da deca kao da su ‘operisana’ od zdrave hrane. Kad im nudite voće, vrlo lako okreću glavu, ali na čokoladu ili grickalice veselo mašu ručicama.

Hranu prirpemajte na privlačan način, na primer namirnicama „nacrtajte“ nešto na tanjiru. Osim toga, vrlo je važno da hranu ne koristite kao nagradu ili kaznu.

Roditelji moraju biti primer deci i jesti zdravu uravnoteženu hranu. Jako je važno decu ne prisiljavati da jedu ako nisu gladna ili da pojedu sve s tanjira ako se već osećaju sito i zadovoljno.

Fizička aktivnost i vežbanje kao sastavni deo života

Po pravilu ne bi trebalo sprovoditi stroga pravila i propise oko fizičkih aktivnosti, nego bi deci redovno trebalo pružati mogućnosti da budu aktivni, ali naći izazovnu i zabavnu aktivnost.

Dečje igralište ili park, sa trambolinom i spravama za motoriku idealno su mesto za razgibavanje. Kao i košarka, fudbal ili pak vožnja biciklom. Kretanje, igranje na vazduhu i vežbanje su temelj za zdrav životni stil.

Ipak, neku decu treba podsticati dok druga, rado čestvuju u svim aktivnostima. Ako ih ranije upoznate s fizičkom aktivnošću i ako se i roditelji nečim bave te paze na taj način na zdravlje, i deca će vežbanje lakše učiniti sastavnim delom svog života.

Ograničite deci pristup računaru, televiziji, konzolama, posebno ako dete previše voli da slobodno vreme provoditi zabavljajući se uz savremene tehnologije.

zdrave navike3

Koliko je važno piti dovoljno tečnosti

Podstičite svoje dete da pije dovoljno tečnosti, najbolje vodu ili prirodne sokove. Takođe je važno naučiti ih da jedu voće i povrće.

Ne treba siliti dete da pije određeni broj čaša vode dnevno jer od raznih okolnosti zavisi koliko će mu vode trebati. Kakvo je vreme, da li se znoji, koliko je fizički aktivno, ili koju je hranu jelo tog dana. U svakom slučaju dobro ih je podsticati da piju više, ali naravno bez forsiranja.

Pozitivno razmišljanje

Naša osećanja, razmišljanja i ponašanja razvijaju se i menjaju tokom vremena i oblikuju nam život. U kakve će osobe deca izrasti, zavisi od svakog pojedinca i njegovog karaktera, ali i od spoljnih utjicaja, posebno roditelja, čiji je uticaj u ranim godinama presudan.

Generalno gledano, važno je imati pozitivan stav, podsticati dete, ne upotrebljavati otrcane fraze jer ne pomažu. U razgovoru je puno bolje upotrebljavati specifične i jasne rečenice, koje ne zbunjuju. Biti konkretan, jasan i dosledan.

 

Alkohol, cigarete i narkotici

Očito je da svaki roditelj želi da njegovo dete izbegava alkohol, cigarete i drogu. Razgovarajte s decom o štetnosti koju uzrokuju ove nezdrave navike i zavisnost koju razvijaju. Ne zaboravite da i vi treba da budete pozitivan primer. Uticaj porodice na pojedinca odnosno odnosi unutar porodice igraju važnu ulogu u razvoju zavisnosti.

Roditelji treba da budu usmereni na izgradnju sigurne, samopouzdane, nezavisne osobe, ali i da imaju stalan roditeljski nadzor nad aktivnostima deteta. Decu treba uključiti u život porodice, dati im obaveze i biti uključen u njihov život i van kuće.

Izvor: Tportal.hr
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije