ekcem, atopijski dermatitis
05.12.2013 Zdravlje deteta

Četiri najčešća oblika ekcema

Postoji nekoliko oblika ekcema koji se, mada su međusobno slični, razlikuju po uzrocima nastanka i načinu lečenja. Zbog toga je pravilno postavljena dijagnoza prvi pravi korak u terapiji ekcema. Pedijatar treba da prepozna simptome i da uputi dete dermatologu, radi uspostavljanja tačne dijagnoze i nejefikasnijeg načina lečenja.

ekcem2

ATOPIJSKI EKCEM

Ovo je najčešći oblik bolesti i dovodi se u vezu sa astmom i polenskom groznicom. Podjednako se javlja među decom i odraslima i obično se nasleđuje. Zato će, ako vi ili suprug patite od alergije, beba biti sklonija obolevanju. Jedan od osnovnih simptoma ovog tipa ekcema jeste svrab (ili pruritis) koji može da bude zaista nepodnošljiv. Ostali simptomi uključuju suvu kožu, crvenilo i upalu. Češanje uzrokuje pucanje kože, čime se povećava mogućnost infekcije. Kada se ekcem inficira, koža puca i flisuje („vlažan“ ekcem).

NAJBOLJI NAČIN LEČENJA

Ukoliko pouzdano znate koji su „pokretači“ ekcema, potrudite se da dete što manje dolazi u kontakt sa njima. Takođe, lekar može da uradi i alergijske probe (na koži ili analizom krvi) da bi pouzdano utvrdio uzrok pojave ekcema. Neophodna je primena krema i masti, radi održavanja vlažnosti kože, a u težim slučajevima, primena steroidnih krema može da ublaži upalu. U ostale metode lečenja ubrajaju se fototerapija (izlaganje UV zracima) i antibiotici za suzbijanje infekcije.

KONTAKTNI DERMATITIS

Ovaj tip ekcema nastaje kao posledica učestalog kontakta sa svakodnevnim materijama, kao što su deterdžent i hemijska sredstva koja iritiraju kožu.

NAJBOLJI NAČIN LEČENJA

Najbolje je izbegavati kontakt sa iritantima i konstantno hidriranje kože. Ponekad mogu da pomognu i antihistaminici (posebna vrsta lekova), ali ih nikada nemojte davati detetu bez prethodne konsultacije sa lekarom.

ALERGIJSKI KONTAKTNI DERMATITIS

Ovaj oblik ekcema nastaje kao reakcija imunološkog sistema nakon kontakta kože sa određenim hemijskim supstancama. Alergijska reakcija obično se razvija vremenom, učestalim kontaktom kože sa tom materijom (na primer, sa određenom mirisnom materijom koju sadrže vlažne maramice ili kreme).

NAJBOLJI NAČIN LEČENJA

Da bi se sprečila pojava učestalih reakcija, najbolje je da izostavite kontakte sa materijama za koje ste se uverili da uzrokuju osip. Lekar će možda odrediti primenu kreme na bazi kortizona (steroida) da bi se sprečila upala. Ukoliko je problem teže prirode, a vi ne znate šta je njegov uzrok, lekar će uraditi „kožnu probu“.

DEČJI SEBOREIČNI EKCEM

Ovo je veoma često kožno oboljenje među bebama mlađim od godinu dana, čiji uzrok još nije otkriven. Ovo stanje naziva se i temenjača i obično se prvo pojavljuje na temenu ili u delu tela koji pokriva pelena i brzo se širi. Iako ovaj oblik ekcema izgleda ružno, nije praćen svrabom, niti iritacijom kože, te beba ne oseća nikakve tegobe.

NAJBOLJI NAČIN LEČENJA

U najvećem broju slučajeva, ovaj tip ekcema povlači se bez primene medikamenata nakon nekoliko meseci. Ipak, da biste ubrzali proces njegovog povlačenja, koristite hidratantne kreme i ulja za kupanje. Redovno kupajte bebu, ali izbegavajte upotrebu sapuna, jer on može da iritira kožu.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije