Komplikacije u trudnoći
25.03.2023 Korisni saveti

Komplikacije u trudnoći: Simptomi koje ne smete ignorisati

Komlikacije u trudnoći: Koje su to crvene zastavice?

1. Vaginalno krvarenje

Razumljivo, vaginalno krvarenje ili krvave mrlje tokom trudnoće mogu izazvati paniku. Ali, dobra vest je da to, u većini slučajeva, nije tako strašno kao što mislite. Na primer, ako ste nedavno imali seks ili vaginalni pregled, možda ste samo malo iritirali grlić materice (osetljiviji je kada ste trudni). Međutim, ako krvarenje  ne prestaje nakon jednog dana ili je prilično obilno, praćeno bolom, groznicom ili drhtavicom- smesta se obratite lekaru. Takvo krvarenje može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg.

2. Bol u stomaku

Neki bolovi se mogu očekivati tokom trudnoće. Na kraju krajeva, beba postaje sve veća iz dana u dan, a mišići i ligamenti se dosta istežu. Ono što treba odmah da prijavite je jak bol u karlici ili stomaku. Ako bol prate mučnina, povraćanje ili dijareja, to može ukazivati na virusnu ili bakterijsku infekciju.

Komplikacije u trudnoći: 3. Otečene ruke ili lice

Da, sve postaje veće, pa je za očekivati da će se u jednom momentu pojaviti i otoci. No, obratite posebnu pažnju na svoje ruke i lice. Samo po sebi, ako je lice malo naduto, to nije ništa strašno.  Ali ako se jave propratni simptomi – kao što su uporne glavobolje, bol u želucu, vrtoglavica ili pogoršanje vida – oticanje ruku ili lica može biti znak preeklampsije. Reč je o komplikacija koja zahteva pažljivo praćenje i moguće intervencije. Rano otkrivanje preeklampsije veoma je važno!

4. Mutan vid

Možda ste prebrzo ustali i imate normalnu vrtoglavicu u trudnoći. Ali zamućen vid koji je uporan ili dolazi sa drugim simptomima, kao što su otok, bol u stomaku, glavobolja ili brzo povećanje telesne težine, može biti znak preeklampsije ili gestacionog dijabetesa. Oba stanja zahtevaju medicinski tretman.

5. Beba se ređe pomera

Bebe imaju ciklus spavanja i buđenja. Ako ste zabrinuti da se beba pomera ređe nego obično, popijte nešto hladno ili pojedite nešto slatko. Zatim lezite na bok. To može podstaći bebu da se ponovo pokrene. Dok ste opušteni, počnite da računate fetalne udarce svaki put kada se beba pomeri. Tokom dvosatnog perioda, trebalo bi da budete u mogućnosti da registrujete najmanje 10 pokreta. Ako to nije slučaj, pozovite svog doktora i zakažite pregled.shironosov/gettyimages.co.uk

još iz kategorije