Trudnoća posle 40
22.03.2023 Trudnoća

Trudnoća posle 40: Da, sve može biti ok!

Trudnoća posle 40. je sasvim ok. Ako ste zagazili u petu deceniju, razumljivo je što brinete o tome kako vaše godine mogu uticati na  trudnoću. Srećom, iako su rizici od komplikacija manji u dvadesetim i tridesetim, možete imati zdravu trudnoću i u četrdesetim. Naročito ako ste inače dobrog zdravlja i dobijate redovnu prenatalnu negu. Saznajte više o zdravoj trudnoći u 40-im godinama. Jeste li znali da stopa žena koje rađaju u četrdesetim godinama u stalnom porastu od 1985? Jedna od najvećih prepreka trudnoći u 40-im je plodnost, mada veliki broj žena koje su u petoj deceniji nema nikakav problem da ostane u drugom stanju. Statistički gledano, manja verovatnoća je da će žena u četrdesetim zatrudneti prirodnim putem, ali je i te kako moguće.

Trudnoća posle 40: Šta je važno?

Svaka trudnoća nosi rizik od pobačaja, a taj rizik raste sa godinama. I to nema toliko veze s godinama trudnice, već da se u četrdesetim javljaju mnoge hronične tegobe koje mogu izazavati problem. Hronična stanja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili bolesti štitne žlezde mogu zakomplikovati trudnoću i potencijalno povećati rizik od pobačaja i gubitka trudnoće. Ovo je jedan od razloga zašto je briga o zdravlju pre začeća veoma važna. Ako planirate trudnoću, uradite sistematski pregled. I razgovarajte sa svojim ginekologom o tome kako lekovi koje uzimate (ako ih uzimate) utiču na začeće i trudnoću.

Fizičke promene tokom trudnoće

Žene koje su dobile decu i u ranijim i u kasnijim godinama, kažu da je trudnoća u 40-im godinama često bila fizički zahtevnija nego u 20-im ili 30-im. Stvar je u kondiciji. Ako ste fizički aktivni i zdravi, najverovatnije ćete imati simptome koji su normalni za trudnoću. Međutim, ako imate neke hronične tegobe, u trudnoći simptomi mogu biti još izraženiji. Dobra vest je da ako već vežbate, obično nema razloga da prestanete. Časovi prenatalnih vežbi mogu vam pomoći da imate bezbednu i laku trudnoću. Ženama koje nisu bile baš fizički aktivne, mnogi praktičari preporučuju plivanje i jogu.

Trudnoća posle 40: Emocionalne promene tokom trudnoće

Hormoni su ti koji diktiraju emocionalno stanje u trudnoći. Promene raspoloženja koje mogu pratiti trudnoću su dobro poznate. Ovo ne bi trebalo da bude mnogo drugačije zbog starosti. Iako, kao zrelija žena, verovatno imate nešto što mlađe  trudnice nemaju — sposobnost da se efikasnije nosite s ovim promenama.

Rizici u trudnoći nakon 40.

Trudnoća u  40-im je potencijalno komplikovanija. Što ste zdraviji na početku, manja je verovatnoća da ćete doživeti komplikacije. Međutim, čak i zdrave žene mogu imati komplikacije u trudnoći. Starije trudnice imaju veće šanse da dožive:

  • Rođenje carskim rezom
  • Niska telesna težina na rođenju
  • Visok krvni pritisak, gestacijski dijabetes i preeklampsija
  • Prevremeni porođaj

Žene u 40-im takođe imaju veće šanse da rode blizance ili trojke – i to ne zbog vantelesne oplodnje.

Skrining za Daunov sindrom

Genetski testovi se preporučuju trudnicama svih uzrasta, a naročito nakon 40, jer je starost majke jedan od ključnih faktora rizika za Daunov sindrom. Žena od 25 godina ima šanse 1 prema 1.2000 da će imati bebu sa Daunovim sindromom; do 40 godina, rizik se povećao na 1 od 100. Taj broj skače na 1 od 10 do 49,7 godina.

 
fizkes/gettyimages.co.uk

još iz kategorije