Visokorizična trudnoća

Visokorizična trudnoća: Kako prepoznati 4 najopasnija stanja?

Bez brige, visokorizična trudnoća je vrlo retka. Ipak, ako ste uznemireni, otkrivamo vam kako da otklonite sumnju da je došlo do komplikacija.

Visokorizična trudnoća: Kako prepoznati 4 najopasnija stanja?

Prevremeni porođaj

Šta je to: porođaj pre 37. nedelje. Oko 10% novorođenčadi je nedonoščad.

Šta ga uzrokuje: Doktori nisu sigurni, ali faktori rizika uključuju nošenje više fetusa, istoriju prevremenog porođaja, povreda grlića materice i određene vaginalne infekcije.

Simptomi: Odmah se obratite svom lekaru ako primetite krvav ili vodenast vaginalni iscedak ili osetite grčeve u stomaku i bolove u leđima.

Lečenje: Odmaranje u krevetu ponekad može smanjiti pritisak na grlić materice, što čini manjom verovatnoćom da se širi. Međutim, najbolje je da pitate svog lekara o tome da li treba da odmarate ili da se krećete. Takođe pijete puno tečnosti, jer dehidracija može izazvati kontrakcije materice.

Možete li sprečiti prevremeni porođaj? Smanjite rizik tako što ćete pregledati štitnu žlezdu pre nego što ostanete u drugom stanju. Žene koje imaju problema sa štitnom žezdom imaju veću verovatnoću da će se poroditi prevremeno. Pre nego što zatrudnite, takođe je važno da se testirate na bakterijsku vaginozu, koja je povezana sa prevremenim porođajem. Tehnike upravljanja stresom, kao što je joga, takođe mogu pomoći, jer je nekoliko studija otkrilo vezu između visokog nivoa hormona stresa i stope prevremenog porođaja. Konačno, ako ste već imali prevremeni porođaj, pitajte svog doktora o injekcijama progesterona, koje mogu smanjiti rizik od prevremenog porođaja za skoro 20%.

Preeklampsija

Šta je to: Visok krvni pritisak i protein u urinu koji pogađa do 8% trudnica. Može izazvati zgrušavanje krvi i oštećenje funkcije bubrega i jetre.

Šta ga uzrokuje: Neke studije navode da preeklampsiju može izazvati protein koji zaustavlja rast krvnih sudova u placenti, dok druge studije sugerišu da se šanse za to povećavaju sa indeksom telesne mase žene pre trudnoće.

U najvećem riziku su: mame koje nose više od jednog fetusa, žene starije od 40 godina ili one koje imaju bliskog člana porodice koji je imao preeklampsiju.

Simptomi: Visok krvni pritisak, oticanje ruku i stopala, jake glavobolje, krv u urinu ili ekstremna mučnina.

Lečenje: Ako su simptomi blagi, većina lekara predlaže mirovanje u krevetu. Vitamini E i C takođe mogu pomoći. Isporuka obično završava stanje.

Može li se sprečiti preeklampsija? Možete smanjiti verovatnoću tako što ćete ostati na zdravoj težini, jesti hranljivu ishranu i redovno vežbati.

Visokorizična trudnoća: Gestacijski dijabetes

Šta je to: Visok nivo šećera u krvi, javlja se kod oko 4% trudnica, što dovodi bebu u opasnost da bude prevelika.

Šta ga uzrokuje: Kada pankreas nije u stanju da proizvede dovoljno insulina da bi se suprotstavio hormonima trudnoće koji povećavaju nivo šećera u krvi.

Simptomi: Može uključivati žeđ, pojačano mokrenje i zamagljen vid. Ali žene često nemaju nikakve simptome.

Lečenje: Većina slučajeva se može kontrolisati ishranom bogatom vlaknima koja ima malo šećera, mada su nekim ženama potrebne injekcije insulina ili lek gliburid. Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon porođaja, ali oko polovine žena sa gestacijskim dijabetesom razvije dijabetes tipa 2 kasnije u životu.

Može li se sprečiti gestacijski dijabetes? Možete smanjiti rizik tako što ćete ostati na zdravoj težini, jesti ishranu sa niskim sadržajem masti, bogatu vlaknima i redovno vežbati.

Visokorizična trudnoća: Placenta Previa

Šta je to: Stanje koje se javlja u manje od 1% trudnoća, u kojem posteljica pokriva grlić materice. Ovo je opasno jer tokom porođaja, kada se grlić i materica šire, delovi placente mogu da se pocepaju i krvare, uzrokujući krvarenje majke.

Šta ga uzrokuje: Doktori nisu sigurni, ali rizici uključuju nošenje više fetusa, carski rez ili abortuse i ako imate preko 40 godina.

Simptomi: Krvarenje tokom drugog ili trećeg trimestra.

Lečenje: Ako je krvarenje umereno, vaš lekar može samo da vas pažljivo prati. U 90%, posteljica se sama udaljava od grlića materice. Međutim, ako posteljica potpuno blokira vaš grlić materice, vaš lekar može preporučiti mirovanje. Ponavljajući napadi krvarenja mogu zahtevati hospitalizaciju.

Može li se sprečiti placenta previa? Ne. Obavestite odmah svog lekara o krevarenju.

Najvažnije je da ne paničite i ne pretražujete članke da biste došle do odgovora. Mirno zakažite pregled kod svog ginekologa ukoliko imate bilo kakvu sumnju ili pitanje. Otrkivamo i: Strije u trudnoći: Kako da smanjite njihovu pojavu? (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

silverkblack/GettyImagesPlus

još iz kategorije