13.11.2016 Saveti

Kako vi pokazujete vašem detetu koliko ga volite?

Dani su nam ispunjeni najrazličitijim obavezama da lako zaboravimo da zastanemo i posvetimo našem detetu punu pažnju pokazujući mu da ga volimo. Ali, deca koja osećaju ljubav roditelja su sigurna u sebe i oslonac koji ima roditelji pružaju. A ovo im omogućava da budu srećna i uspešna u životu.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Čak i ako ste najzauzetiji roditelj na svetu, postoje načini da svakodnevno pokažete svom detetu koliko je voljeno. Na primer:

Govorite mu “hvala” i “molim”
Kako drugačije da naučite dete da bude zahvalno i kulturno osim ako vi prvi niste dobar primer. Prenesite mu vašu zahvalnost i ljubav čak i kada radi uobičajene svakodnevne stvari. Govorite mu “hvala” i odgovorite sa “molim” kada se ono vama zahvali. Ovako će naučiti da obraća pažnju na stvaro koje vi i drugi rade za njega.

Posvetite pažnju vašem detetu
Deca odlično primećuju kada ste odsutni jer gledate na telefon ili u kompjuter. Kada dete želi nešto da vam ispriča, ostavite sve i stvarno obratite pažnju na njega. Naravno da to neće uvek biti moguće, ali potrudite se da svakoga dana postoji vreme kada sa punom pažnjom slušate vašeg mališana.

Pročitajte i… Posvećene deci: Tetovaže ljubavi poznatih zvezda

Pričajte detetu o sebi
Podelite sa detetom vaš život. Ispričajte mu kako vam je prošao dan, šta ste postigli, kako sarađujete sa kolegama i sl. Dete će biti ponosno i srećno što želite da podelite stvari iz vaše svakodnevice

Disciplinujte dete sa puno ljubavi i razumevanja
Da biste ovo uspeli morate da znate pre svega da se reč disciplina ne izjednačava sa pojmom kazne ili dranja i vikanja na dete. Disciplina znači da pružite deci određenu strukturu, rutinu, praktične rituale i veštine zahvaljujući kojima će odrasti u zadovoljnog, sposobnog čoveka koji može da se osloni na sopstvene sposobnosti. Kada odvojite vreme da detetu objasnite šta je dobro ponašanje a šta ne na miran ali čvrst način pun ljubavi, vi mu pokazujete da brinete o njemu i da ga volite.

Igrajte se zajedno
Iskažite ljubav na zabavan način, igrajte se sa vašim detetom. Tu spadaju i društvene igre, igre sa omiljenim junacima, ali i plesanje uz muziku dok zajedno sređujete sobicu. Važno je da se i vi uživite i stvarno budete prisutni u toj igri.

Govorite detetu šta je ono što volite kod njega
Zadajte sebi cilj da svakoga dana primetite nešto pozitivno kod deteta. Možda vam je pomoglo oko nečega u kući, uradilo domaći na vreme, pomirilo se sa drugom ili drugaricom i sl. Stavite detetu do znanja da primećujete pozitivne stvari koje radi, nemojte samo insistirati na onim stvarima u kojima je dete pogrešilo.

Smejte se zajedno
Pričajte viceve, glupirajte se, budite slobodni da radite smešne stvari i izmišljate smešne priče. Smeh će vam pomoći da se opustite i uživate zajedno.

Pišite poruke
Svako od nas voli da primi poruku pažnje i deca se po tome uopšte ne razlikuju. Oduševite vašeg mališana kratkom porukom koja kaže “volim te puno” ili “želim ti lep dan”. Izmamićete osmeh i sigurno snažan zagrljaj.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije