Med – hrana i lek za celu porodicu

Pored brojnih blagotvornih svojstava i korišćenja u ishrani, med se smatra izvorom zdravlja i lekarom organizma. Pomešan sa matičnom mleči jača potenciju kod muškaraca, a njegova umerena primena opravdava izreku da se najbolje stvari uzimaju u malim količinama.

Eliksir večnog života, kako se često naziva, med se upotrebljava u ljudskoj ishrani još od praistorijskog doba. U Egiptu se koristio prilikom balzamovanja, pa čak i kao sredstvo plaćanja, u antičkoj Grčkoj kao dar bogovima, u Evropi najčešće za ishranu, pravljenje maltera i u lečenju. U Nemačkoj je u 11. veku pivo zaslađivano medom, a na američkim kontinentima, posle dolaska kolonizatora u 16. veku, otkriveno je da su meksički domoroci bili iskusni pčelari.

Med predstavlja mešavinu preko 70 raznih sastojaka, a tačan sastav zavisi od cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Više od 80 odsto meda čine ugljeni hidrati, a najzastupljeniji su fruktoza i glukoza. Nešto manje od jedne petine je voda, dok je saharoza, odnosno stoni šećer, zastupljena do devet procenata.
Zahvaljujući velikoj količini blagotvornih sastojaka, med se koristi u ishrani, ali i kao lek. Izrazito obiluje vitaminima iz B i E grupe. Jedan kilogram meda ima hranljivu vrednost kao 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 12 kg povrća.

Lekovita svojstva
Ako svakog dana uzimamo dve do tri kašičice meda, to će uticati na obnavljanje ćelija našeg organizma i zaštitu krvnih sudova, a u kombinaciji sa matičnim mlečom dolazi i do jačanja potencije. U narodnoj medicini med se preporučuje kao sredstvo protiv kašlja, opekotina, začepljenja nosa, zapaljenja sinusa, visoke temperature, lošeg mokrenja i nesanice. Kašika meda uz večeru obezbeđuje miran i dobar san. Brojni savremeni istraživači potvrdili su da med ubija bakterije i ima antiseptičko svojstvo.

Svima koristi
Med se može davati deci od navršene prve godine, a najbolje je početi sa bagremovim. Obezbeđuje zdravlje, vitalnost, bolji rast i napredak, otpornost na infekcije. Za razliku od belog šećera, med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes. Podjednako je bitan i za srednjoškolsku omladinu i studente jer daje energiju, krepi organizam, popravlja koncentraciju i pamćenje. Savetuje se fizičkim i umnim radnicima zato što povećava izdržljivost, reguliše rad srca i krvotoka. Sportistima obezbeđuje energiju, uvećava mišićnu masu i omogućava vrhunske rezultate. Izuzetno je važno korišćenje meda u zrelom životnom dobu jer on intenzivira razmenu materija u srcu, mozgu i jetri.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije