Jedna soba – dvoje dece. Kako napraviti kompromis?

U našoj zemlji većina porodica živi u malim stanovima, najčešće dvosobnim. Jedna soba je rezervisana za roditelje, u drugoj su deca. U ovim situacijama dešava se da starijoj deci smetaju mlađa. Evo nekoliko saveta, kako da prevaziđete nesuglasice i probleme među mališanima.

Kod nas je, decenijama unazad, sasvim normalna stvar da starije i mlađe dete, čak i ako nisu istog pola dele zajedničku sobu. U ovakvim situacijama javljaju se veliki problemi, posebno ako je soba mala. Zato vam savetujemo da nabavite krevet na sprat, kako bi deca imala više prostora za igru. Neka starije dete bude na spratu, a mlađe ispod iz bezbednosnih razloga.

Naravno, dešavaće se da se deca posvađaju i oko igračaka, pa bi bilo dobro, da ukoliko imate police u sobi, striktno podelite šta je čije. Da bi se znalo šta kome pripada, police možete ofarbati u dve različite boje ili zalepiti nalepnice sa imenima deca. Ako nemate police kupite platnene kese različitih boja i razdvojte igračke mlađeg i starijeg deteta.

Ukoliko je razlika između dece mala, onda neće biti problema dok se igraju zajedno, ali ako je razlika veća od tri godine njihovo igranje može prilično da vam zakomplikuje život. Starije dete bi recimo želelo da slaže lego kocke, ali pod uslovom da mu ne pomaže mlađi brat ili sestra. Mlađe dete bi možda htelo da baca kocke po sobi, što apsolutno neće odgovarati starijem jer će ga to ometati u igricama. Ukoliko ste bar nešto prepoznali kod svoje dece savetujemo da popustite starijem mališanu, a mlađe da uzmete u naručje i ponesete u vašu sobu. Psiholozi tvrde da su bebe i mala deca najsigurnija i najsrećnija kada su sa svojim roditeljima.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije