3 stvari o bebama koje (možda) niste znali

Bebin rast i razvoj mogu se pratiti “golim okom” od rođenja, ali postoje i neke promene – koje se ne vide na prvi pogled i na koje se ne može uticati – a jako su važne.

Guliver/Getty Images

1. Dobijanje na težini

Nakon klasičnog gubitka na težini – posle rođenja, bebe u proseku, prva tri meseca, dnevno dobijaju oko 28 grama, da bi zatim bebina kilaža, sve do njenog prvog rođendana, rasla za oko 20 grama. To znači da bebe sa četiri meseca, u proseku, dupliraju svoju porođajnu težinu, a do prvog rođendana njihova težina je u proseku tri puta veća od one koju su imale na porodu.

2. Bebe ne osećaju so

Da li ste znale da bebe do četiri meseca starosti uopšte ne mogu percipirati ukus soli? Slatko, gorko i kiselo su ukusi koje beba može prepoznati još od rođenja, no tek nakon četvrtog meseca u bebinim se nepcima stvaraju receptori za so. I to nije sve; ta povezanost je važna i zbog bubrega koji takođe do četvrtog meseca nemaju funkciju korišćenja natrijuma iz organizma. Tek nakon četvrtog meseca bubrezi počinju raditi onako kako treba.
Iz tih razloga ne preporučuje se korišćenje soli u bebinoj prehrani do tog, ali ni nakon tog razdoblja jer so kao dodatak bebinoj prehrani nije potrebna. Dovoljno natrijuma ima u majčinom mleku (oko 17 miligrama u 100 grama mleka), adaptiranom mleku, kasnije u voću i povrću.

3. Razvoj vida

Da li ste znali da su bebine oči, kada se rodi, već dostigle oko 75 odsto svoje “odrasle” veličine? Dakle, nakon rođenja oči će, u odnosu na ostatak i tela i svih drugih organa, napredovati samo još malo. Ipak, to ne znači da su oči odmah sprmne videti sve. U početku bebe vide mutno, a prepoznaju tek objekte koji su od njenog oka udaljeni oko 30 cm – dovoljna distanca da prepozna mamu prilikom hranjenja i maženja.

Pravi vid, kada bebe prepoznaju svet oko sebe, stiže oko šestog meseca. U tom uzrastu preporučuju se i vežbice s pomeranjam i posmatranjem šarenih predmeta kojima se, osim vida, kod deteta razvija i motorika.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije