strije u trudnoći
03.05.2024 Treći trimestar

Strije u trudnoći: Kako da smanjite njihovu pojavu?

Verovatno vam nije strana činjenica da su strije u trudnoći i nakon trudnoće prilično uobičajene. Ako želite da ih izbegnete, važno je da se na vreme pripremite.

Nema apsolutno ništa loše u vezi sa njimaa, tako da se ne opterećujte ako ste ih već dobili usput. Međutim, ako želite da ih svedete na minimum (ili lečite i izbledite strije koje već imate), predstavljamo vam listu najboljih saveta koji dermatolozi preporučuju.

Strije u trudnoći: Kako da smanjite njihovu pojavu?

Zašto se javljaju strije u trudnoći?

Strije su uobičajene tokom trudnoće zbog toga što se nivoi hormona stalno menjaju, dolazi do rastezanja kože, a i genetika je važan preduslov. Najverovatnije će se pojaviti tokom trećeg trimestra trudnoće, kada je koža najviše rastegnuta.

Tokom trudnoće, telo proizvodi veću količinu hormona, kao što su estrogen i progesteron, koji mogu oslabiti elastičnost kože i učiniti je da bude sklonija strijama. Ali to nije sve. Pored toga, povećanje telesne težine tokom trudnoće može doprineti pojavi strija, posebno na regijama gde je koža najviše istegnuta, kao što su stomak, grudi, bokovi i butine.

Strije mogu biti nasledne, tako da možete biti izloženi većem riziku da ih dobijete ako neko u vašoj porodici ima strije.

Mogu li se sprečiti strije u trudnoći?

Ne postoji način da sprečite 100% strija tokom trudnoće, ali možete smanjiti njihovu pojavu i vidljivost. Strije u trudnoći je teško ili nemoguće sprečiti, jer 50-90% svih trudnica dobije neki oblik strija. To je zato što i drugi faktori utiču na razvoj strija – genetika, promena hormona, tip kože i činjenicu da koža vašeg stomaka mora da se rastegne da bi napravila mesta za vašu bebu koja raste.

Kako smanjiti pojavu strija?

Ostanite hidrirani

Mnogo vode može održati vašu kožu hidriranom, gipkom i mekom. Održavanje vaše kože što je moguće više hidriranom, minimiziranjem kofeina i negom može pomoći jer je manja šansa da će se javiti ožiljci i strije.

Koristite ekstrakt Centella Asiatica

Pokušajte sa proizvodima koji sadrže ekstrakt centella asiatica može pomoći u prevenciji strija. Ovaj ekstrakt koristi se za lečenje stanja kože stotinama godina. Sprečava razvoj i pojavu strija, a takođe stimuliše proizvodnju ćelija i fibroblasta, koji pomažu u izgradnji tkiva kojih nema toliko u oblastima strija.

Koristite proizvode sa hijaluronskom kiselinom

Primena proizvoda koji sadrži hijaluronsku kiselinu može da učini da strije budu manje primetne, posebno ako to uradite ubrzo nakon što se strije pojave. Hijaluronska kiselina može imati i hidratantne i antiinflamatorne efekte na kožu. Kao molekul koji se prirodno nalazi u koži , to je korisno u lečenju i ublažavanju, a oba mogu biti od koristi u procesu prevencije ili lečenja strija.

Probajte sa retinoidima

Nakon trudnoće, retinoidi mogu pomoći u lečenju strija tako što povećavaju proizvodnju kolagena i elastina, a takođe i ubrzavaju obnovu ćelija. Imajte na umu da retinoidi nisu bezbedni za upotrebu tokom trudnoće i da ih treba koristiti nakon što prestanete da dojite. Vrlo su efikasni ali budite oprezni jer mogu izazvati iritaciju i dehidrataciju kože.

Stabilno povećanje telesne težine

Strije se često javljaju tokom trudnoće jer brzo dobijanje na težini može uzrokovati da se vaša koža rasteže i puca. Cilj je da vaše povećanje telesne težine bude što stabilnije jer to pomaže u sprečavanju strija smanjenjem naprezanja kože.

Probajte dermapen

Ako želite da minimizirate pojavu postojećih strija, dermapen je odlična opcija. Microneedling ili dermapen deluje tako što stimuliše kožu da proizvodi više kolagena i elastina, što snažno deluje protiv strija. Verovatno će vam trebati nekoliko tretmana pre nego što rezultati budu primetni.

I za kraj, kako se rešiti strija u trudnoći?

Strije su normalan deo trudnoće (i života), i iako nema ništa loše u tome da ih imate, postoji nekoliko načina da ih sprečite i lečite ako želite da smanjite njihov izgled. Imajući to u vidu, gore navedeni saveti neće nužno funkcionisati u svim slučajevima, pa budite realni sa svojim očekivanjima. Za najbolji efekat pokušajte sa kombinacijom nekoliko saveta. Otkrijte i: Ima leka i za strije – mojabeba.rs
Miljana Momirović

Djordje Krstic/GettyImagesPlus

još iz kategorije