07.08.2014 Vaspitanje

Dete u biciklističkoj sedalici: Pravila za sigurnu vožnju

Ako vaše dete ima od jedne do pet godina, a rado se vozite biciklom, verovatno ćete nekad hteti da ga povedete sa vama u vožnju.

yepp-maxi-bike-child-seat-orange-use

Najčešća opcija za dečji prevoz biciklom jeste dečja sedalica. Postoje sedalice koje možete namontirati ispred ili iza vas. Međutim, pazite da je vaše dete dovoljno staro za bicikl. Američka akademija pedijatara tvrdi da deca mlađa od 12 meseci nikada ne bi trebalo da se voze na biciklu u saobraćaju, ni na kakvoj sedalici niti u prikolici.

Kakvu sedalicu odabrati?

Pre nego što kupite sedalicu, pazite da odaberete onu koja je čvrsta, ima visok naslon te pojase koji će držati dete ako u vožnji slučajno zaspi. Još bolje je ako odaberete onu koja ima zaštićene noge.

Pre nego što počnete da vozite dete, napravite test vožnju s dodatnom težinom koja može uticati na to kako upravljate biciklom. Možete pokušati da se provozate sa sedalicom u koju ćete staviti teret koji je težak kao vaše dete. Pazite da vam je ugodno i da vam nije preteško da vozite toliku težinu jer bi pad s te visine mogao uzrokovati ozbiljne povrede vašem malom putniku.

Sigurnosna provera pre svake vožnje

Pre svake vožnje napravite sigurnosnu proveru, vidite da li ste dobro pričvrstili kacigu, jeste li dobro zavezali dete u sedalicu i je li sedalica dobro pričvršćena na bicikl. Ako treba, pričvrstite sve što se olabavilo. Isto tako, redovno nosite bicikl na servis i ne vozite dete ako je bilo koji deo imalo neispravan.

Izvor: index.hr, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije