07.10.2020 Treći trimestar

MUČI VAS GORUŠICA?

Rešeno! Brzi odgovori na vaša pitanja o trudnoći

Bademovo mleko

Neke buduće majke kažu da ispijanje mleka neutrališe neugodne efekte želudačnog refluksa. No, budući da mleko sadrži masti i proteine, materije koje mogu da stimulišu pojačano lučenje želudačne kiseline, preporučuje se korišćenje bademovog mleka (alternativa biljnog porekla). Takođe, možete da kombinujete mleko s malim količinama đumbira, jer je dokazano da ova začinska biljka ublažava tegobe izazvane gorušicom. Recept za kremasti napitak od (bademovog) mleka, đumbira i meda: skuvajte sirup od dve kašičice meda, nekoliko komadića đumbira i 2 dl vode (oko 45 minuta; ne treba da ključa). Potom malo ovog sirupa dodajte u šolju sa zagrejanim bademovim mlekom.

Farmakološka sredstva

Na tržištu postoje dve vrste sredstava koja se koriste za ublažavanje simptoma želudačnog refluksa: antacidi neutrališu želudačnu kiselinu, dok alginati formiraju zaštitnu barijeru na vrhu želudačnog sadržaja, čime se sprečava izlivanje kiseline u jednjak. Međutim, pre nego što upotrebite neko sredstvo iz ove dve kategorije (prodaju se bez recepta), konsultujte se sa svojim lekarom, zbog mogućih kontraindikacija za vreme trudnoće.

Dobar oslonac za leđa

Tokom trudnoće uvećana je produkcija progesterona, što relaksira mišiće, uključujući i donji ezofagealni sfinkter, koji omogućava ulazak hrane u želudac i sprečava izlivanje kiseline u jednjak. Sada zamislite da je vaš stomak boca s labavo postavljenim plutanim čepom i neće vam biti teško da shvatite zbog čega je uspravan položaj, ili sedeći s uspravljenim leđima, najbolji u situaciji kad je želudac pun. Simptomi gorušice mogu da budu naročito izraženi tokom noći, pa je najbolje da spavate na jastuku (jastucima) koji će vam omogućiti da zauzmete položaj u kome se kiselina ne izliva iz želuca.

Žvakaća guma

Žvakanje žvake može biti dobar način da se oslobodite gorušice, jer žvakanje pojačava proizvodnju pljuvačke i podstiče na gutanje. Pjuvačka je alkalne prirode i, osim što će pomoći u bržem ispiranju jednjaka, takođe će neutralisati kiselinu. Izaberite žvakaću gumu bez šećera, veštačkih boja, ukusa ili materija i žvaćite je nakon svakog obroka.

Istezanje

U zadnjem tromesečju povećava se pritisak na donji ezofagealni sfinkter. Eksperti zato predlažu da isprobate ovu vežbu istezanja. Sedite na stolicu obrnuto, tako da rukama uhvatite naslon. Povucite lopatice unazad, udahnite i izbacite vazduh šest puta. Potom spustite ruke preko naslona, povijte se napred, raširite gornji deo leđa koliko možete i opustite glavu. Za to vreme treba da udahnete i ispustite vazduh šest puta. Izvodite ovu vežbu istezanja dva-tri puta dnevno ili uveče, ili kad osetite gorušicu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije