U kom položaju treba da spavam?

Pronalaženje najudobnijeg, ujedno i najsigurnijeg položaja za spavanje u poslednjim mesecima trudnoće predstavlja veliki izazov za svaku trudnicu. Međutim, to je izuzetno važno za pravilan odmor i nesmetan razvoj bebe. Evo šta kažu stručnjaci

Sve buduće mame znaju da je kvalitetan noćni san jedan od najvećih izazova tokom trudnoće. To se naročito odnosi na završno tromesečje, kad zbog težine tela, smanjene fleksibilnosti, ograničenosti pokreta i učestalog uriniranja zaista nije lako pronaći udoban položaj za spavanje. Iskustvo pokazuje da se više od polovine trudnica suočava s ovim problemom.

U ranim fazama trudnoće fetus se još razvija u karličnoj šupljini. To znači da položaji koje zauzimate tokom spavanja ne utiču na bebu. Stvari se menjaju u trećem tromesečju, kad veličina stomaka i uvećana telesna težina onemogućavaju zauzimanje svih položaja. U poslednje četiri do šest nedelja neretko se dešava da trudnice zamene krevet za udobnu fotelju, u kojoj jedino mogu da spavaju u poluležećem položaju.

Značaj udobnog položaja

Eksperti napominju da trudnice treba da ostvare oko osam sati kvalitetnog noćnog sna. Razumljivo, uslov da se to postigne jeste pronalaženje najudobnijeg položaja za spavanje. Ipak, treba da znate da nedostatak sna u završnom tromesečju neće naškoditi bebi. Iako ćete vi možda biti iscrpljeni, razdražljivi i neraspoloženi zbog toga, važno je da znate da beba spava čak i kad ste vi budni (i dok s mukom pokušavate da zaspite!).

Najbolja pozicija

U završnom tromesečju trudnoće beba ubrzano raste i dobija na težini. Zbog toga mora da dobije dovoljnu količinu krvi bogate neophodnim hranljivim sastojcima. Rezultati nekoliko skorašnjih studija pokazali su da će beba biti bolje “opskrbljena” važnim nutrijentima ukoliko mama spava na boku, dok će spavanje na leđima otežati taj proces. Idealan položaj za spavanje jeste onaj na levom boku, jer omogućava optimalnu cirkulaciju, a time i maksimalan priliv krvi i nutrijenata do placente. Takođe, u ovom položaju otežala materica manje pritiska jetru, a bubrezi efikasnije eliminišu višak tečnosti i nusprodukata metabolizma iz tela, pa se tako smanjuje i otečenost skočnih zglobova, stopala i šaka.

Ovo su razlozi zbog kojih stručnjaci savetuju da se već na samom početku trudnoće počne stvarati navika spavanja na levom boku.

Nepovoljni položaji

Ako ste navikli da spavate na leđima ili na stomaku, pažljivo pročitajte nastavak ovog teksta!

Kad uđete u drugo tromesečje, izbegavajte spavanje na leđima. U tom položaju materica pritiska venu koja vraća krv u srce. Ukoliko u tom položaju provodite više sati, onda se znatno smanjuje količina krvi i nutrijenata koji dospevaju do placente. Posledično, možete osetiti mučninu, vrtoglavicu i pad krvnog pritiska. U ekstremnom slučaju smanjen dotok krvi može da uslovi pojavu hipotenzije u trudnoći, što negativno utiče na bebu. A spavanje na stomaku apsolutno nije opcija zbog vrlo jasnih razloga – uvećanje stomaka čini ovu poziciju teško izvodljivom i rizičnom, a u zadnjim fazama trudnoće i nemogućom.

Spavanje na desnom boku

Položaj na desnom boku uvek je bolja opcija od spavanja na leđima tokom zadnjih meseci trudnoće, ali je ipak bolje, sudeći prema mišljenju eksperata, da se odlučite za levi bok.

Počnite na vreme

Pokušajte da steknete naviku spavanja na levom boku već na samom početku trudnoće, što će obezbediti postupno usvajanje optimalnog položaja za vas i vašu bebu. Ležanje na boku, s nogama savijenim u kolenima, obično je najudobniji položaj za većinu budućih majki. Takođe, dok ste na levom boku, isprobavajte različite položaje uz upotrebu jastuka kao oslonca ili amortizera. Obično je najbolje kad se jastuk postavi između kolena, a možete da koristite još nekoliko jastuka, kao dodatni oslonac za glavu, ili stomak, ili da ga postavite iza leđa, kao amortizer pritiska koji osećate u kukovima. Postoje i specijalno dizajnirani jastuci za trudnice koji će vam pomoći da pronađete najudobniji položaj u trudnoći.

Probudili ste se na pogrešnoj strani?

Preduzeli ste sve mere da biste spavali na levom boku, u ovom položaju ste i zaspali, ali jutro dočekujete na desnom boku? Nema razloga za paniku! Objektivno, ne postoji ništa što će vam pomoći da kontrolišete položaje tela tokom noći. Ne brinite, potencijalni problemi ne pojavljuju se preko noći. Ukoliko većinu noći provodite na levom boku, sve će biti OK. Takođe, svaki put kad se probudite tokom noći i registrujete da ste na desnom boku, jednostavno se okrenite na levi.

Saveti za čvrst san tokom trudnoće

Primena ovih saveta pomoći će vam da ostvarite kvalitetan san, koji vam je potreban tokom trudnoće. No, u slučaju ozbiljnijih problema s nesanicom obavezno se posavetujte s lekarom koji vodi vašu trudnoću

Jastuci za trudnice: Pored klasičnih jastuka, na tržištu postoje i jastuci specifičnih oblika koji su prilagođeni obliku i dužini tela. Jastuk može da posluži kao dobar oslonac za stomak i leđa, a kad ga stavite između savijenih kolena, spavanje na boku svakako će biti lakše, a ujedno ćete smanjiti opterećenje za leđa.

Odgovarajuća posteljina: Obezbedite posteljinu od laganog pamučnog materijala za letnje vreme, kao i onu toplu za zimu. Izbor dezena takođe je važan element, prvenstveno zbog opuštajućeg efekta i dobrog raspoloženja.

Ishrana: Ispijanje jedne šolje toplog mleka pre spavanja moglo bi da vam pomogne da brže i lakše utonete u san. Namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što su hleb i krekeri, takođe pomažu.

Foto: nensuria/Collection:iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Tehnike relaksacije: Primena specifičnih tehnika ili rituala za opuštanje deluje podjednako korisno na um i telo. Pre spavanja napravite kupku, čitajte knjigu ili slušajte opuštajuću muziku. U tehnike opuštanja takođe spadaju masaža, istezanje, vežbe joge i duboko disanje.

Fizička aktivnost: Redovne vežbe tokom trudnoće ključne su za dobro zdravlje. Pored toga, fizička aktivnost olakšava da zaspite. No, tokom trudnoće treba izbegavati intenzivne programe vežbi, naročito u večernjim satima.

Medikamenti: U idealnom slučaju, treba izbegavati sve vrste lekova. Ipak, postoje neki čija se primena smatra bezbednom tokom ovog perioda, a mogli bi vam, po preporuci lekara, olakšati san u težim slučajevima nesanice. U ova sredstva, osim farmakoloških preparata, spadaju i neki suplementi, te biljni lekovi. Ponavljamo, nikako ih ne uzimajte na svoju ruku!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije