Saveti za bezbrižnu trudnoću

Kada lekar konstatuje trudnoću, kod nekih žena preovlada radost, kod pojedinih strah, kod drugih osećaj odgovornosti… Nema sumnje da će tokom devet meseci biti i lepih i manje lepih dana, ali već pri prvom pogledu na bebu zaboravićete sve loše trenutke. Evo i nekoliko saveta koji će vam olakšati trudničke dane.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Obavezno nosite brushalter
Prvih meseci vaše grudi će biti osetljive, pa se savetuje obavezno nošenje brushaltera. Izaberite pamučni, sa širokim bretelama i nosite ga stalno. Nekim ženama upravo zbog neprijatne napetosti i bola u grudima prija i da spavaju u njemu. U svakom slučaju, dobar brushalter je preventiva od preranog opuštanja grudi.

Rashlađujte noge i stopala
Stopala su opterećena sa minimum četrnaest kilograma viška, koliko se ugoji prosečna trudnica, a protok krvi je za oko litar i po veći. Da biste osvežili noge, koristite hladan sprej sa mentolom. Nemojte se začuditi ako budete morali da uzmete obuću veću za broj ili dva. Ukoliko su vam noge i stopala previše otečeni, obavezno se obratite svom ginekologu.

Jedite “trudničke” obroke
Ne treba jesti za dvoje. Nije važna količina hrane, koliko ono što se unosi u organizam. Smanjite unos tzv. praznih kalorija (slatkiši, sladoled, šlag…), a povećajte unos vitamina. Pijte dovoljno tečnosti.

Sačuvajte zdrave zube
Veliki broj trudnica ima problem sa zubima. U ovom periodu desni su osetljive, a bakterijama je širom otvoren put. Zbog toga je potrebno pojačati higijenu usta u trudnoći. Posle svakog obroka operite zube i redovno koristite zubni konac.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije