burne emocije kod dece

Brza rešenja za burne dečije reakcije

Osećanja vašeg deteta uvek su izuzetno snažna i s vremena na vreme obuzimaju čitavo njegovo biće. Pomozite mu da ih razume i da se što lakše izbori s emocijama koje ne može da kontroliše

Od prvog kontakta očima, pa sve do prvog napada besa, emocije vašeg mališana i njegove socijalne veštine razvijaće se astronomskom brzinom. Ono mora da se nosi sa brojnim škakljivim i emotivno teškim situacijama, kao što su deljenje igračaka ili prvo odvajanje od roditelja. Zato ćemo probati da vam pokažemo na koje načine detetu možete olakšati neke od razvojnih prekretnica koje sa sobom nose burne izlive emocija.

Šta da radim kada dete burno reaguje?

Situacija 1:

Upoznavanje sa nepoznatima

Bliskost s majkom je od presudne važnosti za razvoj bebe, jer je to prva emotivna veza koju će ona formirati u životu. Ova povezanost obično se uspostavlja odmah nakon rođenja, prvi put kada uzmete bebu u naručje. Ona se tada oseća sigurno, zaštićeno i zadovoljno, poput tokom perioda dok je boravila u materici. Veza se s vremenom produbljuje kroz dodire, i kontakt očima, navodi Claire Hisey, dečji psiholog i autor knjige „Your Child Year By Year“. Do šestog meseca u život vaše bebe „ušetaće“ i druge osobe – njena braća ili sestre, rođaci, bake i deke. Na ovom uzrastu, vaša beba će početi da uživa u druženju i pokazivaće veliko interesovanje dok bude gledala u lica drugih ljudi. Naučiće i da njene reakcije, poput osmehivanja ili plakanja, utiču na ljude koji je okružuju. To će se skladištiti u njenoj memoriji i biti čuvano za ponovnu upotrebu u narednom periodu.

Probajte ovo

Iako svi uvek naglašavaju značaj veze između majke i bebe, veoma je važno da se i tate aktivno uključe u ovu zajednicu. Važno je imati na umu da očevi igraju značajnu ulogu u izgradnji bebinog emotivnog samopouzdanja. Vaša beba će veoma brzo naučiti kako miriše vaše mleko i zato je važno da pustite tatu i bebu da imaju svoje vreme za „koža na kožu” dodire. Tako će se beba upoznati i s njegovim mirisom. (Saznajte i: Čega se deca najviše plaše u određenom uzrastu)

Situacija 2:

Beba hoće samo kod mame

Tokom prvih nekoliko meseci vaša beba je uživala u naručju najrazličitijih ljudi, a sada odjednom – čim je neko dodirne, počinje da vrišti, jasno pokazujući da ste vi jedina osoba kojoj je dozvoljeno da bude u njenoj neposrednoj blizini. Dobro došli u fazu straha od odvajanja. To je faza koja se javlja oko osmog meseca i spada u veoma važne, prirodne razvojne periode, kada vaša beba počinje da shvata da ste vi i ona dva bića. Individualni bebin temperament odrediće kako će teći ovaj period – deca koja su po prirodi stidljivija i povučenija mnogo će burnije reagovati. Vrhunac ovog razvojnog perioda biće oko 18. meseca. Do druge godine, vaše dete će naučiti da koliko-toliko prihvati odvajanje od vas.

Probajte ovo

Pomozite bebi tako što ćete je postepeno navikavati. Na početku, ostavite je da sedi u svojoj hranilici na trenutak, dok vi odete do druge sobe. Sve vreme pričajte sa njom kako bi čula vaš glas i znala da ste tu iako vas ne vidi. Igre sakrivanja (prvo iza ruku, a zatim iza ćebeta) takođe su odličan način učenja, gde beba shvata da vi postojite, čak i kada ne može da vas vidi. Biće potrebno vremena, ali se ovaj trud isplati na duže staze, jer će beba s vremenom shvatiti da ćete se vi uvek vratiti i u budućnosti će lakše prihvatati periode odvajanja od vas, u prilikama kad će je čuvati rođaci ili vaši prijatelji kad vi negde odete.

Situacija 3: 

Dete je agresivno

Borba s emocijama vašem detetu biće prilično stresna i zato se nemojte iznenaditi kada, u nedostatku drugih mehanizama, vaš mališan krene da grize ili udara ljude oko sebe. Imajte na umu da su njegovi agresivni ispadi samo izraz snažnih emocija koje su ga preplavile, te da u nedostatku veština komunikacije (poput razvijenog govora) dete ne zna kako drugačije da vam saopšti da ima neku potrebu ili problem. Zato je važno da pokušate da shvatite šta se krije u pozadini njegovih impulsivnih reakcija, kako biste na vreme sprečili dalju eskalaciju besa.

Probajte ovo

Odvojte vaše dete dalje od „žrtve“ kako biste smirili situaciju. Pomozite mu da identifikuje i verbalizuje svoja osećanja i dajte mu primer kako bi bolje moglo da reaguje u datoj situaciji. Pitajte ga zbog čega je to uradio, a zatim mu smireno recite: „Znam da te je sve to uzbudilo i naljutilo, ali moraš lepo da se igraš. Nije lepo da udaraš.“

Situacija 4:

Dete je sebično: „To je moje“

Svaki roditelj želi da se njegovo dete lepo ponaša i da deli stvari. To je veoma bitna socijalna veština koja će mu koristiti tokom života. Međutim, verovatno će mu trebati više vremena da je savlada nego što biste vi to želeli. Maloj deci je veoma teško da dele stvari, jer svaki put kad dete oseti povezanost sa nekim predmetom (najčešće igračkom), u njegovom mozgu se otpušta endorfin, koji ga čini da se oseća prijatno. Kada mu se taj objekat oduzme, predivno osećanje se rasprši iste sekunde. Plus, dete igračku doživljava kao svoju teritoriju i svaki put će neprimereno reagovati ako mu neko proba preuzeti „svojinu”. Kada oseti emotivnu nelagodnost, detetu će biti potrebno razumevanje i puno strpljenja sa vaše strane – nikako ljutnja – i to je jedini način kako uspešno može savladati veštinu kontrole i obuzdavanja emocija.

Probajte ovo

Organizujte aktivnosti koje podrazumevaju smenjivanje igrača i saradnju tokom igre, kako biste mogli da uputite što više pohvala i istaknete poželjno ponašanje tokom igre. Kada drugo dete dođe kod vas na igranje, jedna od uvodnih aktivnosti može biti dodavanje loptom, tako što će je kotrljati po podu. Druga zabavna aktivnost tokom koje će moći da sarađuju s drugim detetom jeste igra plastelinom, koja je uvek zabavna, a materijala ima dovoljno da ne moraju da se svađaju. Naravno, uvek ih držite na oku, a reagujte samo ako primetite da počinje svađa – previše intervencija odraslih može biti kontraproduktivno.
terng99/GettyImagesPlus

još iz kategorije