mitovi o dojenju
09.02.2022 Dojenje

Mitovi o dojenju: tačno ili netačno?

Imam male grudi, neću moći da dojim

Netačno!

Veličina grudi nema nikakve veze s dojenjem. Veličina grudnjaka uglavnom govori o količini masnog tkiva u dojkama, a to nema uticaja na dojenje. Količina mleka koja se proizvodi uglavnom zavisi samo od količine koju beba posisa – što beba više sisa, više ćete mleka praviti. (Priprema za dojenje: Pet važnih pitanja i odgovora)

Ugradila sam silikone, neću moći da dojim

Tačno/Netačno

Zavisi kako je izveden zahvat. Većina se radi tako da je dojenje kasnije moguće, naročito ako je rez urađen od pazuha ili ispod dojke, ali nakon zahvata prilikom koga je rez napravljen u obliku „osmeha“ mogu se javiti problemi s dojenjem. Bradavice takođe mogu biti osetljivije zbog operacije. Posavetujte se s lekarom kako biste videli šta se preporučuje u vašem slučaju.

Dojenje je korisno samo za bebu

Netačno!

Kontakt preko kože i očiju koji se prilikom dojenja uspostavlja s bebom/bebama jača osećaj povezanosti i bliskosti, što utiče na lučenje hormona oksitocina, koji izaziva kontrakcije materice i ubrazava njen povratak na veličinu od pre porođaja. Dojenje takođe umanjuje rizik od raka dojke i jajnika, kao i rizik od osteoporoze, jer telo bolje apsorbuje kalcijum dok dojite.

 

Dok dojim ne mogu da vratim figuru

Netačno!

Istina je da dok dojite morate da pazite na ishranu, ali to ne znači da će vaši trudnički kilogrami nastaviti da se talože. Pre svega, dok doji žena troši oko 800 kalorija više tokom dana, tako da dojenje podstiče gubitak kilograma i pomaže vraćanju linije. 

Dojenje će mi uništiti grudi

Netačno!

Grudi počinju da se menjaju već tokom trudnoće, pod uticajem hormona. Vrlo često one još pre porođaja dostižu veličinu koju će imati i tokom dojenja. Osetljiva koža grudi već tada se širi i tegli, tako da se može dogoditi da grudi izgube oblik iako mama reši da ne doji. Takođe, s obzirom na to da je ovo pitanje prilično povezano sa genetikom i individualno je, može da se dogodi da žena doji, a da joj grudi ostanu onakve kakve je imala pre trudnoće.  (Pročitajte i: Dojenje ne utiče na opuštenost grudi)

 
još iz kategorije