Odvikavanje od dojke
12.04.2023 Dojenje

Odvikavanje od dojke: Kako da beba prestane da sisa?

Odvikavanje od dojke je prirodan proces kroz koji prolazi svako dete. Međutim, to ne znači da je ovo i laka zadatak. Evo šta treba da znate kada želite da prestanete da dojite.

Šta je odvikavanje od dojke?

Odvikavanjem od dojke se smatra periodom kada želite da prestanete da dojite. Odvikavanje se može desiti u bilo kom trenutku. To može biti ubrzo nakon rođenja ili kada vaše dete postane starije. Većina dece prolazi kroz odvikavanje do treće godine. Međutim, to koliko dugo želite da dojite je vaš lični izbor.  Svetska zdravstvena organizacija predlaže iskljčivo dojenje u prvih šest meseci bebinog života. Zatim možete kombinovati dojenje sa uvođenjem čvrste hrane dok beba ne napuni dve godine ili više.

Kako se odvikavanje razlikuje od uvođenja čvrste hrane?

Odvikavanje ne podrazumeva nužno i uvođenje čvrste hrane. Odbijanje deteta od dojke je kada zamenite dojenje sa drugom tečnošću. Tačnije, to može biti izdojeno majčino mleko ili adaptirano mleko (formula). Trajanje odvikavanja zavisi od deteta do deteta i nema strogih granica u kom vremenskom periodu bi ovo trebalo da se desi.

Načini odbijanja od dojenja

Postoje dva načina na koje možete da odbijete bebu od dojke. Prvo je odbijanje koje vode roditelji što se može dogoditi zbog problema sa dojenjem, druga trudnoća, vraćanje na posao ili je to jednostavno vaša odluka. Sa druge strane, odvikavanje može biti podstaknuto i bebinom voljom, tačnije kada ona prestane da pokazuje interesovanje za dojenje.

Odvikavanje od dojke: Kako da odbijem bebu?

U zavisnosti od uzrasta bebe, možete je odviknuti od majčinog mleka na šolju ili flašicu.  Prestanite sa dojenjem kad vidite da vaša beba nije zainteresovana. Potom ponovite prekidanje dojenja kada opet primetite nezainteresovanost bebe. Ovo može da se dogodi za nekoliko dana ili u dužem periodu. Takođe, izdojite mleko kada je potrebno. Proveravajte svaki dan da li imate grudvice u grudima i masirajte ih kako biste izbegli mastitis.

Sporo odbijanje
Sporo odvikavanje je dobro i za vas i vašu bebu. Za vas će biti udobnije jer će vam zalihe mleka polako opadati što će smanjiti rizik od začepljenja kanala. Tako ćete izbeći i naglu hormonalnu promenu. Sa druge strane, sporo odbijanje daje vašem detetu vreme da se prilagodi. Povremeno dojenje je i dalje moguće. Ukoliko iz medicinskih razloga morate brzo prestati sa dojenjem, postoje lekovi koji sprečavaju stvaranje mleka. Međutim, oni nisu preterano efikasni ako dojite već neko vreme.

Odvikavanje za bebe mlađe od 12 meseci
Ako je beba mlađa od godinu dana, onda dojenje mora da se zameni adaptiranim mlekom. Bebama koje su u potpunosti prestale sa dojenjem potrebno je oko 600 ml formule dnevno. Zamolite babicu da vam pomogne sa ovim. Takođe, kravlje mleko nije pogodno za bebe mlađe od 12 meseci.

Odbijanje za bebe starije od 12 meseci
Deca starija od 12 meseci mogu da piju kravlje mleko. Potrebno im je samo oko 250 do 375 ml dnevno. Formule nisu potrebne.

Kako da odviknem svoje dete?

Postoji mnogo stvari koje možete da uradite da biste olakšali odvikavanje vama i vašem detetu. Evo nekoliko saveta koji bi mogli da pomognu:

  • Zaustavite rano jutarnje hranjenje tako što ćete ustati i obući se pre nego što se vaše dete probudi
  • Nemojte menjati vreme hranjenja
  • Obeshrabrujte duga hranjenja
  • Da biste prestali da dojite kada ste napolju, nosite odeću koja otežava vašem detetu da dođe do vaših grudi
  • Ako beba zaspi dok je dojite, promenite njegovu rutinu.  Počnite da povećavate vreme između hranjenja i vremena za spavanje. Ako se beba budi noću, neka je vaš partner ponovo uspava.
  • Vodite se vašim potrebama i potrebama deteta.

Šta da radim ako beba ne želi da se odvikne?

Ako vaša beba ne želi da se odvikne, možete pokušati nekoliko stvari:

  • Nudite samo jednu dojku pri svakom hranjenju
  • Nudite bebi formulu pre majčinog mleka
  • Nudite čvrstu hranu pre dojenja (ako je beba starija od godinu dana)

Odvikavanje od dojke je dugotrajan proces, tako da će vam trebati strpljenje i upornost. Međutim, nemojte previše da se opterećujete. Slušajte bebu i vaše telo i to će vam biti najbolji pokazatelj kada i kako da odbijete bebu od dojke.
Trendsetter Images/GettyImagesPlus

još iz kategorije