dojenje posle carskog reza
14.04.2022 Dojenje

Dojenje posle carskog reza

Dojenje nakon carskog reza puno je različitih izazova od samog početka: prvi podoj je odložen, laktacija se uspostavlja sporije, a zbog operativnog reza, pokretljivost vam je ograničena. Ipak, to što vam je teže prvih dana ne znači da ne možete uspešno da dojite.

Početak dojenja

Za razliku od drugih mama, vi ne počinjete sa dojenjem odmah, već najranije 36 sati nakon porođaja. Razlog je jednostavan: u vašem telu nalazi se anestezija i brojni medikamenti koji su neophodni da biste  prošli kroz prvi postoperativni dan. (Pročitajte i: Korak po korak: vodič kroz carski rez)

U prva 24 sata od operacije, lekari su skoncentrisani na to da vam ubrzaju oporavak i da se uvere da ste dobro podneli ovu srednjetešku operaciju. Bebu ćete dobijati na kraća druženja dok druge bebe sisaju. Iskoristite ovo vreme da se mazite sa svojom bebom i da uspostavite kontakt. Bilo bi idealno da, ukoliko možete da izdržite bol, zamolite sestru da bebu položi na vaše grudi ili da legne uz vas. Kontakt koža na kožu pomoći će stvaranje prolaktina, iako ne počinjete da dojite odmah.

Kada lekar odobri prvi podoj, pozovite sestru koja će vam pomoći da pravilno postavite bebu na bradavicu. Nemojte odustajati čak i ako nemate osećaj da mleko nadolazi. Svaki put kada vam donesu bebu,vi joj ponudite dojku. Videćete: u roku od 48 sati, vaša telesna temperatura će blago porasti, vaše dojke postaće vruće i tvrde… počeće stvaranje mleka.

Najbolji položaji za dojenje posle carskog reza

Posle carskog reza biće vam neudobno da sedite. Zato probajte neki od ležećih položaja za dojenje:

Beba na jastuku

Ispod bebinog tela stavite jastuk, tako da ona bude u visini vaše bradavice. Stavite ruku na gornji deo njenih leđa, a prste ravnomerno rasporedite po donjem delu njenog obraza i preko
uha. Usmerite bebinu glavu prema bradavici. (Saznajte i: 6 najboljih položaja za dojenje)

Beba na boku

Lezite na stranu, jednu ruku postavite ispod glave i blago savijte kolena. Bebu stavite da leži na jednoj strani okrenuta prema vama, tako da joj gornja usna bude u ravni s vašom bradavicom, a njena ruka ispod vaše dojke. Kad beba otvori usta, primaknite je grudima, ali tako da joj donji deo tela bude što bliže vama, kako bi joj nos bio prohodan za disanje.
pamelasphotopoetry/GettyImagesPlus

još iz kategorije