carski rez
23.03.2022 Porođaj

Korak po korak: vodič kroz carski rez

Svaka četvrta trudnica u Srbiji porađa se carskim rezom. Pa ipak, dok se o vaginalnom porođaju često govori, informacije o carskom rezu obično su nepotpune, pune predrasuda, neretko i pogrešne. “Moja beba” je zato napravila vodič koji će vas, korak po korak, provesti kroz jednu od najznačajnijih akušerskih operacija.

Zašto carski rez?

Carski rez može biti hitan ili može biti stvar izbora. U pitanju je operacija srednje težine koja se izvodi u trbušnoj duplji i zahteva dugotrajni oporavak do potpunog zaceljenja. Zato lekari ipak preporučuju da se koristi samo u slučajevima kad je to medicinski opravdano.
Ginekolog ili akušer predložiće vam carski rez kada:

 • beba je u karličnom položaju

 • imate stanje poznato kao placenta previa (prednjačeća posteljica)

 • beba je suviša krupna ili postoji velika disproporcija između obima bebine glave i mera mamine karlice

 • prethodni porođaj završen je carskim rezom

 • trudnoća je višestruka

 • oplodnja je vantelesna

 • trudnoća je u poznim godinama (prvorotka posle 40. godine)

 • plod je ugrožen

 • trudnoća je visokorizična

 • hronična bolest ili akutno medicinsko stanje majke ne dozvoljavaju prirodni porođaj

 • majka oseća ekstreman strah od porođaja.

Dolazak u porodilište

Carski rez obično se zakazuje kad trudnica uđe u 38. nedelju. Moraćete da prikupite: kompletnu krvnu sliku, krvnu grupu, urin, bris nosa, grlića materice i vaginalnog sekreta, nalaz interniste.

U porodlište dolazite dan pre zakazanog carskog reza i tu vas čekaju: ginekološki i ultrazvučni pregled, CTG i, najvažnije od svega: razgovor s anesteziologom. On će pregledati svu priloženu dokumentaciju, predložiti tip anestezije i objasniti celu proceduru.

Spinalna ili totalna anestezija?

Sve trudnice koje se spremaju za planirani canski rez imaju pred sobom veliku dilemu: spinalna ili totalna anestezija? Laički, najveća razlika je u tome što pod opštom anestezijom spavate, a u lokalnoj ste sve vreme svesni.

Tokom spinalne anestezije lekar uvodi tanku iglu u prostor koji okružuje kičmenu moždinu i u kome se nalaze svi nervi koji prenose bol od donjeg dela tela ka mozgu. Ubrizgava se anestetik i trudnica privremeno gubi osećaj i kontrolu nad donjim delom tela.

Prilikom totalne anestezije trudnici se stavlja maska s kiseonikom i kroz braunilu joj se ubrizgavaju medikamenti koji će je uvesti u stanje kontrolisanog sna, a potom se osoba intubira. Za vreme opšte anestezije disanje kontrolišu aparati.

Smatra se da je opšta anestezija dobar izbor za žene koje imaju strah od porođaja ili bola, dok je spinalna pravi izbor za trudnice koje žele kontakt s bebom odmah po rođenju. Važno je da znate da postoji čitav niz zdravstvenih stanja koja zahtevaju da budete uvedeni u opštu anesteziju, a o tome će vas, ukoliko bude potrebe, obavestiti vaš lekar.

Priprema za porođaj

Priprema za porođaj počinje dan ranije. Dobićete precizne instrukcije šta smete da jedete, a šta ne, koliko tečnosti bi trebalo da unesete i dokad možete da pijete i jedete. Veče pre operacije čeka vas vaginalna toaleta (brijanje intimne zone, vaginalno ispiranje, jedna aplikacija vaginalete s antibiotikom i antimikotikom) i klistir. (Pročitajte i: Saveti ginekologa: Kada je carski rez neophodan?)

Dan operacije

Na sam dan operacije biće vam ponovljena krvna slika i urađen CTG. Oko sat pre same operacije bićete odvedeni u operacioni blok. Medicinska sestra će vam dati infuziju, koja ujedno sadrži i sredstva za smirenje. Proveriće vam krvni pritisak i kako se osećate. Posetiće vas i anesteziolog, koji će vam objasniti šta vas sve čeka tokom sekcije, a, po potrebi, ako osetite strah, možete pozvati i psihologa. Nesporedno pre nego što budete prešli u operacionu salu biće vam postavljen kateter. Nemojte se plašiti, uvođenje katetera nije bolno.

Kako izgleda carski rez?

U operacionoj sali najviše ćete biti upućeni na anesteziologa. Sestre će vam pomoći da legnete na operacioni sto, a za to vreme će vas anesteziolog priključiti na infuziju s medikamentima. Aparati će pratiti vaše vitalne znake: otkucaje srca, telesnu temperaturu, krvni pritisak. Ukoliko ste se opredelili za opštu anesteziju, anesteziolog će vam staviti masku s kiseonikom i zamoliti vas da brojite unazad, počev od 10. Sledeće što ćete doživeti biće buđenje iz anestezije i glas babice koja vam saopštava podatke o polu, težini, dužini i apgar skoru vaše bebice.

Ako ste se ipak odlučili za spinal, vama će anesteziolog pomoći da zauzmete odgovarajući položaj: glava mora biti među nogama, a kičma u luku. Mesto uboda se najpre dezinfikuje, što ćete osetiti kao hlađenje, a onda sledi blagi ubod u predelu kičme. Ovo je trenutak kad vam anesteziolog daje lokalnu anesteziju – neutrališe eventualni bol koji biste mogli osetiti tokom uvođenja spinalne igle. Tek nakon što zahtevano područje otupi, anesteziolog uvodi spinalnu anesteziju. Za to vreme, on će vam postavljati određena pitanja. Trebalo bi da osetite toplotu u nogama, a potom ćete, kad anesteziolog zatraži da podignete nogu, shvatiti da više nemate kontrolu nad svojim donjim delom tela. To ne treba da vas plaši: normalno je i prolazi svega nekoliko sati kasnije.

Za vreme spinalne anestezije nećete gledati operaciju, preko vaših grudi se postavlja paravan i možete da vidite samo glave hirurga. Neke žene tokom ovakvog carskog reza ne osete ništa, dok neke osete pokrete u stomaku i blagu neprijatnost. U svakom slučaju, bola nema.

Oporavak posle carskog reza

Postoperativni oporavak zavisi od porodilišta u kome ste imale carski rez. Najčešće se ostaje u bolnici tri do pet dana, s tim što ste prva 24 sata na intenzivnoj nezi. Nakon toga većini žena se ukidaju lekovi za bolove da bi mogle da doje, vadi se kateter i savetuje im se da se što više kreću. Vađenje konaca sledi nakon desetak dana, a za potpuno zarastanje neophodno je oko šest nedelja.

Carski po ERAS-u

ERAS protokol je novina u porodilištima u Srbiji. On u stvari označava operativnu proceduru koja garantuje ubrzan oporavak ( Enhanced Recovery After Surgery). Ovaj protokol obuhvata sve one mere za koje su hirurzi, tokom godina, utvrdili da olakšavaju i ubrzavaju oporavak nakon operacije. (Saznajte i: Carski rez po ERAS protokolu i sve što o njemu treba da znate)

Trudnice koje se opredele za ERAS u porodilište ne moraju da dolaze ranije, dovoljno je da s nalazima i preporukom anesteziologa (razgovor s anesteziologom obavlja se dva dana ranije) dođu na dan kad je njihov carski rez na programu. Dan pre porođaja piju posebne napitke obogaćene ugljenim hidratima. Tokom same pripreme u porodilištu nema vaginalne toalete i nema klizme: samo tuširanje posebnim sredstvom prilikom koga se izbegava genitalna regija.

Razlike tokom samog izvođenja sekcije usmerene su manje na sam tip reza, a više na tip anestezije, antibiotske terapije koja sprečava infekcije i terapije postoperativnog bola. U pojedinim klinikama tokom operacije postavljaju se neuroblokatori. Oni regulišu nivo bola, omogućavajući tako novim mamama mnogo lakši i bezbolniji oporavak. U ERAS protokolu carski rez se izvodi pod spinalnom anestezijom, što mami omogućava prvi kontakt s bebom i lakši oporavak.

Postoperativni oporavak je, tvrde lekari, manje bolan i brži. Gotovo odmah počinje se s unosom tečnosti, a već te večeri, nultog dana operacije, napušta se intenzivna nega, skida se kateter i žene se podstiču na kretanje. Te večeri porodilje dobijaju prvi postoperativni obrok. Takođe, mame brže stupaju u kontakt sa svojom bebom i počinju da doje. Već posle tri dana napuštaju porodilište i potpuno su sposobne da samostalno brinu o bebi. Da biste ušli u ERAS, morate biti potpuno zdravi.

Da li carski rez boli?

Jedna od najčešćih predrasuda u vezi s carskim rezom jeste da je to bezbolan porođaj. Ovo je samo delimično istina. Činjenica je da trudica ne oseća bol tokom porođaja, ali sam postoperativni oporavak nije potpuno bezbolan. U suzbijanju postoperativnog bola koriste se analgetici, ali je njihova upotreba ograničena zbog dojenja.
još iz kategorije