carski po eras protokolu, bezbolan porođaj
04.10.2021 Porođaj

Carski rez po ERAS protokolu i sve što o njemu treba da znate

Ako se spremate na carski rez, bio on elektivni ili ste primorani, verovatno ste do sada čule za ERAS protokol, koga zovu i bezbolnim porođajem. Saznajte šta ova vrsta operativnog protokola donosi i da li je carski po ERAS protokolu pravi izbor za vas.

 

Šta je u stvari ERAS protokol?

ERAS je skraćenica za Enhanced Recovery After Surgery. Bukvalno, ova skraćenica označava ubrazni oporavak nakon operacije. To je posebna vrsta protokola koja se ne primenjuje samo kod carskog reza, već kod niza operativnih zahvata.

Ovaj protokol obuhvata sve one mere za koje su hirurzi, tokom godina, utvrdili da olakšavaju i ubrzavaju oporavak nakon operacije. Prvi put ERAS je primenjen na operaciji debelog creva, a danas se koristi na mnogim abdominalnim intervencijama, uključujući carski rez. (Sve o carskom rezu: Carski rez: Spinalna ili totalna (opšta) anestezija?)

Kako izgleda carski po ERAS protokolu?

Ovakav tip carskog reza novina je čak i za najveće centre u Evropi, ali ga već primenjuju pojedina porodilišta u Srbiji, poput novosadske Betanije.

Razlike u odnosu na klasičan carski rez, primete se još pre same operacije: hrana je dozvoljena celog dana koji prethodi operacije, a unos tečnosti je ne samo dozvoljen, nego i obavezan i to do dva sata pred operaciju. Piju se posebni energetski ugljenohidratni napici, koje vam preporuči lekar. Trudnice koje se opredele za ERAS, u porodilište ne moraju da dolaze ranije, dovoljno je da sa nalazima i preporukom anesteziologa (razgovor sa anesteziologom se obavlja dva dana ranije) dođu na dan kada je njihov carski rez na programu.

Tokom same pripreme u porodilištu, nema vaginalne toalete, nema klizme: samo tuširanje posebnim sredstvom pri čemu se izbegava genitalna regija. Posle tuširanja ne sme se nanositi nikakva krema niti dezodorans. U sali se, kao i kod klasičnog carskog, stavlja braunila i kateter.

Razlike tokom samog izvođenja sekcije usmerene su manje na sam tip reza, a više na tip anestezije, antibiotske terapije koja sprečava infekcije i terapije postoperativnog bola. U pojedinim klinikama, tokom sekcije postavljaju se neuroblokatori. Oni regulišu nivo bola i tako omogućavaju novim mamama mnogo lakši i bezbolniji oporavak. U ERAS protokolu, carski se izvodi pod spinalnom anestezijom što mami omogućava prvi kontakt sa bebom i lakši oporavak.

Postoperativni oporavak je, tvrde lekari, manje bolan i brži. Gotovo odmah se počinje sa unosom tečnosti, a već te večeri, nultog dana operacije, napušta se intenzivna nega, skida se kateter i žene se podstiču na kretanje. Te večeri, porodilje dobijaju prvi postoperativni obrok. Takođe, mame brže stupaju u kontakt sa svojom bebom i počinju da doje. Već nakon tri dana napuštaju porodilište i potpuno su sposobne da samostalno brinu o bebi.

Da li sve žene mogu u ERAS protokol?

Ovaj protokol, za sada, rezervisan je za potpuno zdrave žene i one koje zahvaljujući terapiji hronične bolesti drže pod kontrolom. Samo ginekolog i anesteziolog zajednički mogu da donesu odluku da ste pogodan kandidat za ERAS postupak.

Iskustva žena koje su imale carski po ERAS protokolu

Jelena A:

Imala sam dva carska reza, oba sa spinalnom, ali je samo jedan bio po ERAS protokolu. Mogu da kažem samo da je razlika neverovatna i da bi trebalo svaka žena da ima pristup ovakvoj vrsti nege. Za razliku od prvog carskog kada sam osećala prilične bolove i u kojima su mi trebali dani da se oporavim, ovaj drugi je bio neuporedivo lakši. Zaista carski. Bolovi su bili blagi, kretala sam se već uveče i istuširala svega nekoliko sati nakon carskog, a posle tri dana sam išla kući i osećala sam se potpuno dobro. Naravno, pazila sam na sebe i dalje, to je ipak srednje teška operacija, ali je oporavak zaista neizmerno lakši.

 

 
Motortion/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije