31.07.2020 Porodica

ZABAVITE SE KOD KUĆE

Foto: SbytovaMN/iStock / Getty Images Plus/via Getty Images

Ako ste zbog pandemije odložili planiranu posetu salašu, zoo-vrtu ili avanturistički odmor, evo kako da realizujete ova iskustva kod kuće…

Ako ste planirali ODLAZAK NA FARMU ŽIVOTINJA

Zapravo, ova aktivnost podrazumeva svaki kontakt sa životinjama, bilo da se radi o poseti zoo-vrtu, nekom salašu ili seoskoj kući rođaka. Premda ovo iskustvo kod beba neće ostaviti trajna sećanja, kao što je slučaj kod starijih mališana, ono će pozitivno uticati na kognitivne sposobnosti, razvoj govora i usvajanje ključnih termina (nazivi i izgled životinja) i njihovo povezivanje sa stvarima koje predstavljaju. Takođe, fizički kontakt sa životinjama, u njihovom prirodnom okruženju, ohrabriće mališane da se povežu sa njima te da razviju empatiju.

Blistavo čisto

Pomešajte malo zemlje s vodom i tako napravite… pravo blato! Potom predložite mališanu da u to ubaci svoje igračke-životinje i da se propisno isprlja. Nakon toga, napunite vodom veću posudu (ili sudoper, lavabo ili kadicu) i sipajte sredstvo za pranje sudova, tako da dete može da opere igračke. Dajte mu i neku staru četkicu za zube i plastičnu čašu za polivanje i pustite ga da uživa u igri kupanja.

Muža krave

Da biste simulirali ovaj proces, napunite plastičnu rukavicu mlekom (ili vodom) i zavežite je pri vrhu. Potom iglom probušite vrh svakog prsta i pokažite mališanu na koji način se stiskanjem muze krava! Naravno, ispod rukavice postavite posudu. Dok to radite, objašnjavajte na koji način nastaje mleko.

Životinjska trasa

Zalepite trake selotejpa (u različitim bojama) na pod kuhinje, ili terase, i formirajte od njih različite oblike (ravne linije, cik-cak, dijagonale i sl.). Potom recite mališanu da na trake postavlja igračke životinje. Ova vrlo jednostavna igra zapravo je sjajna za razvoj koordinacije i fine motorike.

Ako ste planirali AVANTURISTIČKI ODMOR

Premda pojam avanture s bebom u naručju menja donekle svoj osnovni smisao, to ne znači da ne možete iskoračiti iz rutine i novim iskustvima pomognete mališanu da stekne više samopouzdanja, samostalnosti i da nauči da sam rešava probleme. Vaše prisustvo i učešće u zabavi je siguran osnov za avanturističke i istraživačke „pohode” mališana. Razumljivo, kod kuće neće biti moguće da ostvarite sve uslove i aktivnosti kao na nekom drugom mestu, ali ćete i dalje moći ići u šetnju, ili u vožnju biciklom, te pronaći mesta u okolini koja ranije niste istraživali.

Krenite u potragu

Tokom boravka u bašti, dvorištu ispred zgrade ili u parku, predložite mališanu jedan zadatak – potragu za zanimljivim stvarima, kao što su kamenčići, mravi, paučina, oblaci na nebu, ili mu zadajte nešto kompleksniji zadatak, kao što je potraga za različitim teksturama i kvalitetima (npr. nešto glatko, mekano, hrapavo i sl.). Nagradite dete nečim simboličnim, ukoliko uspešno okonča potragu.

Organizujte sportski dan

Ako imate dvoje (ili više) dece, organizujte porodični sportski dan. Izaberite rekvizite – lopta, hula-hop, reketi, mini-koševi i sl. – i napravite program sportskih nadmetanja, pojedinačnih i timskih!

Terenske discipline

Ukoliko imate decu koja su puna energije (koje dete to nije?!), onda im pomozite da je potroše na kreativan način. Iznesite različite stvari iz kuće u baštu, ili na neki sličan teren – to mogu biti plastične stolice, korpe, daske, plastična creva i sve što može da posluži kao svojevrsna prepreka – i osmislite sportsko nadmetanje u njihovom savlađivanju (provlačenje, preskakanje, penjanje, puzanje…).
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije