mala porođajna težina bebe

Bebe rođene sa malom kilažom: da li imate razloga za brigu?

Beba ima malu težinu po rođenju, ukoliko na prvom merenju ima manje od 2,5 kilograma. Ovako mala porođajna kilaža gotovo je uobičajena za prevremeno rođenu decu, a dešava se i da pojedine terminske bebe imaju malenih dva kilograma. Da li bi trebalo da budete zabrinuti ako vaša beba ima nisku porođajnu težinu?

Zašto se bebe rađaju sa malom težinom?

Odgovor na ovo pitanje nije jedinstven. Neke bebe su rođene puno pre željenih 38 do 40 nedelja, pa jednostavno nisu stigle da se razviju dovoljno. Neke druge bebe ostale su slabije kilaže zato što je majka imala medicinski problem u trudnoći: probleme sa placentom, visok ili nizak krvni pritisak, probleme sa disanjem… Takođe, mala porođajna težina karakteristična je za bebe čije su mame pušile tokom trudnoće.

Da li je beba sa malom porođajnom kilažom nezrela?

Ovo nije pravilo. Nezrelim se smatraju bebe rođene pre termina (pre 38 nedelje trudnoće), koje nisu stigle da se do kraja razviju u stomaku i zbog toga nisu spremne za samostalni život. Njih, po rođenju, najčešće čekaju dani u inkubatoru, na kiseoniku…

Za razliku od nezrelih beba, bebe sa malom kilažom mogu da se rode i u punom terminu, sasvim razvijene i spremne za spoljni svet.

Da li su bebe sa malom porođajnom težinom osetljivije?

Čak i kada nisu rođene pre termina, bebe sa malom kilažom su osetljivije od beba čija je kilaža prešla 3 kilograma. Pre svega, ovakve bebe imaju teškoće da održe telesnu temperaturu, zato se pobrinite da im bude toplo.

Bebe sa niskom težinom mogu da imaju problem i sa hranjenjem, jer nemaju puno snage. Imajte strpljenja, dozvolite da podoji budu duži i češći, dok beba ne ojača.

Novorođenčad sa malom telesnom težinom može da ima problema i sa disanjem, kao i sa niskim nivoom šećera u krvi. Smatra se da su ove bebe podložnije infekcijama od krupnijih beba.

Kako da povećam bebinu kilažu?

Majčino mleko je najbrži i najlakši put da vaša beba poveća kilažu. Ono obezbeđuje bebi sve neophodne nutritijente, pomaže joj da izgradi imunitet, da joj se razvije crevna flora i pospeši varenje… Brojne su dobrobiti majčinog mleka.

Za bebe koje imaju malu kilažu posebno je važno da budu hranjenje na zahtev, a najmanje jednom u okviru od dva do tri sata. Ovakva vrsta hranjenja doprineće da se malena beba brže razvije i stigne svoje vršnjake.

Pripazite na svoju ishranu

Možda vam to baš i nije prva asocijacija, ali kvalitet vaših obroka utiče na razvoj vašeg deteta. Jednostavno, kvalitet mleka zavisi od toga šta ste uneli u organizam. Zato vodite računa da unosite dovoljan broj kalorija, da vaša ishrana bude bogata vitaminima, mineralima i proteinima. Takođe, iako je to teško dok se privikavate na nove obaveze, trudite se da jedete redovno i da ne preskačete obroke.

 

 
Christian Bowen/Pixabay

još iz kategorije